DİRENİŞTEKİ UPS İŞÇİLERİNE ULUSLARARASI DESTEK!

Anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye olduklarından dolayı işten çıkarılan UPS işçileri ile başlatmış olduğumuz direniş 32. gününe girdi. Direnişin 32. gününde UPS’nin Mahmutbey’de bulunan aktarma merkezi önünde yaptığımız basın açıklamasına yurtdışından kardeş sendikaların temsilcilerinden de destek geldi.

ups,tümtis

Direnişteki üyelerimizi ziyarete UPS Avrupa Aktarma MerkezleriBaştemsilcisi Gerhard Edgers, Hollanda Sendikalar Birliği Bangengton Sendikasından Jonnes De Jong, Verdi Sendikası UPS Köln Temsilcisi Murat Şahin, Dortmund NGG Sendikasından Selahattin Yıldırım, Genel Başkanımız Kenan Öztürk, Genel Mali Sekreterimiz Seyfi Erez, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Ersin Türkmen, İstanbul Şube Başkanımız Çayan Dursun, Tez Koop iş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, Deri İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Tek Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, Belediye İş 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Özkul, 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Tek Gıda İş 10 Nolu Şube Başkanı Muzaffer Dilek, Tez Koop İş 1 Nolu Şube Başkanı Rahim Sarıpolat, 4 Nolu Şube Başkanı Hasan Dere, Deri İş Şube Başkanı Binali Tay, Basın İş Şube Başkanı Levent Dinçer ile çeşitli sendika, demokratik kitle örgütü ve siyesi partilerin temsilcileri katıldı.

ups,tümtis

“UPS’ye sendika girecek”

İstanbul’da bulunan üyelerimizin de kitlesel olarak katıldıkları basın açıklamasına UPS’de işten çıkarılan üyelerimiz ise eş ve çocukları ile kitlesel olarak katıldılar. Basın açıklamasında ilk konuşmayı Genel Başkanımız Kenan Öztürk yaptı. Genel Başkanımız konuşmasında “UPS işvereni hak-hukuk-adalet tanımaz, pervasız tutumunu devam ettiriyor. Sendika ve işçi düşmanlığından vazgeçmesi, işçilerin anayasal hakkına saygı göstermesi ve sendikamızla masaya oturması için yaptığımız hiçbir çağrıya cevap vermedi. Bu güne kadar 85 işçiyi sendikamıza üye olduğu için işten çıkardı.

Artık işi, fiili saldırılara kadar vardırdılar. Bir yandan istifa baskısını yoğunlaştırırken diğer yandan yalan-yanlış şikayetlerle işçileri gözaltına aldırıyorlar. İşyerinde açık toplantılar yapıp istifa etmeyen işçileri işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Son olarak dün, Serhat Gostolüpçe isimli müdür, işyeri önünde bekleyen direnişçi işçilerin üzerine araba sürdü. Hakaretler savurdu. Buna rağmen, işçileri ve şube başkanımız Çayan Dursun’u asılsız suçlamalarla şikayet ederek gözaltına aldırdı.

UPS’nin bu tutumunu şiddetle kınıyoruz. UPS bu saldırgan ve işçi düşmanı tutumuyla hiçbir yere varamayacaktır. Tüm saldırılara rağmen örgütlenme çalışmamız büyüyerek devam ediyor. Çalışmayı duyan işçiler kendiliğinden sendikamıza başvurmaya başlamıştır. Baraj kapakları açılmıştır. Artık bu akıntının önünde hiç kimse duramaz. İşçiler kararlıdır.

Mücadelemiz her bölgede yükselerek devam ediyor. Buna paralel olarak dayanışma da giderek büyüyor. Türkiye sınırlarını aşarak, uluslararası bir boyut kazandı. Bu ziyaret bunun göstergesidir. Binlerce kilometre yolu kat ederek, bizimle dayanışmak için Almanya ve Hollanda’dan sendikacılar aramızda. Dünyanın bir çok ülkesinden dayanışma ve destek mesajları gelmeye devam ediyor. Hollanda’dan sendikacı dostlarımız GERHARD EGGERS, JAN DE JONG, Almanya’dan sendikacı dostlarımız MURAT ŞAHİN, SELAHATTİN YILDIRIM aramızda. Bu dayanışma bize güç katmıştır. Mücadele azim ve kararlılığımızı arttırmıştır. Bize destek veren kardeş sendikalara ve demokratik kitle örgütlerine, Almanya ve Hollanda dan gelen dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

UPS işverenlerine buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: İşçi düşmanlığından, yasa dışı davranmaktan vazgeçin. Çabalarınız boşuna. Ne yaparsanız yapın başaramayacaksınız, başaramazsınız. Çünkü haksızsınız. UPS’ye er yada geç sendika girecek.

Tek çözüm yolu; işçilerin anayasal hakkına saygı göstermektir. İşten çıkarılan işçileri işe geri almadan, sendika hakkını kabul etmeden bu işi çözemezsiniz. Bu işyerinde çalışma barışı ancak bu şekilde sağlanabilir.

Sendika temel bir insan hakkıdır. Anayasal bir haktır. Bu hakkı tanımak zorundasınız. Herkes gibi siz de bu ülkenin yasalarına uymak zorundasınız. Aksi taktirde bu gün olduğu gibi bütün dünyaya UPS’nin işçi düşmanı yüzünü teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

ups,tümtis

ups,tümtis

“Dünyanın Her Tarafından Destek Artarak Devam Edecek”

Avrupa’dan gelen heyetten adına UPS Avrupa Aktarma Merkezleri Baştemsilcisi Gerhard Edgers, Hollanda Sendikalar Birliği Bangengton Sendikasından Jonnes De Jong, Verdi Sendikası UPS Köln Temsilcisi Murat Şahin, Dortmund NGG Sendikasından Selahattin Yıldırım konuştu. Yapılan konuşmalarda bulundukları ülkelerdeki UPS işveren temsilcilerinin kendilerine atılan işçilerin UPS işçileri olmadığı söylendiğini fakat buraya gelerek gördükleri durumun tamamen farklı olduğunu gördüklerini belirttiler. Ülkelerine döndüklerinde işyerlerinden başlayarak bütün Avrupa’ya buradaki durumu ayrıntılı olarak aktaracaklarını ve dünya genelinde bir dayanışma tutumu örgütleyeceklerini belirttiler. Yapacakları çalışmanın sadece bununla sınırlı olmayıp Avrupa’da bulunan UPS yetkilileri ile görüşerek sendikaya üye olduklarından dolayı işten çıkarılan işçilerin bir an önce işbaşı yapmalarını isteyeceklerini ayrıca işçilerin sendikal örgütlenme haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini isteyerek bir an önce sendikamız TÜMTİS ile görüşmelerin başlamasını isteyeceklerini belirttiler.

ups,tümtis

ups,tümtis

ups,tümtis

Son anda çıkan bir işinden dolayı ziyarete gelemeyen Avrupa Konseyi üyesi ve Federal Milletvelkili Andrej Hunko gönderdiği mesajda “Değerli Arkadaşlar,

Davetinize yürekten teşekkür ederim. İstanbul, Ankara ve İzmir’de UPS’in sendika karşıtı ve düşmanı tutumundan kaynaklı işten atmalara karşı haftalardır vermekte olduğunuz mücadeleyi desteklemek için yanınızda olmayı çok isterdim.

Maalesef Avrupa Konseyi içindeki bana bağlı olmayan ve beklenmedik bir toplantı randevusundan dolayı bu defalık ertelemek zorunda kaldım. Sizlere içten duygularımla dayanışma selamları gönderiyor ve mücadelenizde başarılar diliyorum.

Sizlerin işten atılan 85 işçinin derhal geri alınması ve sendikanın tanınması talebinizi destekliyorum. UPS in sendikalaşmayı engellemek için başvurmuş olduğu şeffaf olmayan yöntemler ve taşeron şirketlerle birlikte yaptıkları kabul edilemez.

Sizlerin bu şirkette örgütlenme cesaretiniz ve Türkiye’de sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık için koşul sayılan işçi düşmanı yüzde 50 barajına ulaşmanız çok önemlidir.

Şu anda sendikjalaşma mücadelesini ilerletmek ve UPS’nin sorumluluktan kaçmasını değil, yasaları tanımaya zorlamak çok önemlidir.

Pazartesinden itibaren İstanbul UPS ile görüşmeye devam edeceğiz. Ve bu şirketin görüşme taleplerimizi görmezlikten gelmeyip ret etmemesini umut ediyorum” dedi.

Genel Başkanımız Kenan Öztürk’ten sonra konuşan TezKoop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru ve Deri İş Sendikası Genel Başkanları Musa Servi yaptıkları konuşmalarda polisin tutumunu kınayarak direnişin başarıya ulaşması için üzerlerine düşen destek ve dayanışma tutumunu devam ettireceklerini belirttiler.