TÜRKİYE’DE UPS İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA TOPLANTISINA KATILAN SENDİKALAR DAYANIŞMAYI TÜM DÜNYAYA YAYMA VE GÜÇLENDİRME KARARI ALDILAR.

9 Ekim dayanışma ziyaretini takiben 10 Ekim Pazar günü Belçika, Hollanda, Norveç, Almanya, Avusturya’dan sendika temsilcilerinin ve ITF ve ETF yöneticilerinin katılımıyla uluslararası bir dayanışma toplantısı gerçekleştirildi. TÜRK-İŞ Bölge Temsilciliği’nde düzenlenen toplantıda UPS kampanya süreci ayrıntılarıyla ele alındı ve kampanyanın bundan sonraki adımları tartışıldı.

Toplantıda ilk sözü ITF Kara Taşımacılığı Seksiyonu Genel Sekreteri Mac Urata aldı. Urata UPS Kampanyasının Türkiye’de başlatılma sürecinin arkaplanını paylaştı. Bir yıl önce Türkiye’de ITF ve ETF araştırmacı ve yöneticileriyle yapılan toplantıdaki strateji tartışmaları sonucu oluşan UPS kampanyasını anlatan Urata ITF’nin daha önce 1997 yılında  Amerika Birleşik Devletler’deki Teamsters sendikasına UPS grevlerinde destek olduğunu hatırlattı. İkinci sözü Genel Başkanımız Kenan Öztürk alarak sendikamızın örgütlenme ve direnişinin tarihsel sürecini özetledi. Özellikle sendikaların örgütlenmesinin önündeki engellere, işverenlerin stratejilerine ve yasal sürece dikkat çekerek yabancı konukları Türkiye’deki özgül koşullar konusunda aydınlatan Öztürk, kardeş sendikalara destekleri için teşekkür etti ve bundan sonraki süreçte de mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Toplantının sonraki kısmında UPS önüne 40 ton kum yığma ve Avrupa’daki çağrı merkezlerini bloke etme eylemleriyle gündeme gelen Hollanda FNV sendikası temsilcileri; UPS önünde protesto eylemeleri düzenleyen ve UPS yönetimine protesto mektupları teslim eden Norveç Taşımacılık İşçileri Sendikası temsilcileri; UPS’de örgütlü olan Alman Sendikası VER.DI ve Avusturya sendikası VIDA temsilcileri söz alarak kendi ülkelerinde Küresel Eylem günü kapsamında Türkiye’deki UPS işçilerine destek amaçlı yaptıkları protesto gösterileri anlattılar. ETF Kara Taşımacılığı Seksiyonu Başkanı Roberto Parillo ve Siyasi Sekreteri Cristina Tilling de Avrupa düzeyinde UPS mücadelesiyle ilgili yapılanlar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda işten atılan UPS işçisi arkadaşlarımız da konuştu. Mahmutbey Aktarma Merkezi’ndeki direnişten üyelerimiz Erol Senemcan ve Olgun Ballıkaya, Kurtköy Aktarma Merkezi’ndeki direnişten üyemiz Abdülkadir Yıldırım söz alarak UPS’deki çalışma koşullarını ve direniş sürecini dost sendika temsilcileriyle paylaştılar. UPS’deki iş güvencesinin olmayışını, aldıkları son derece düşük ücretleri, şoförlerin maruz kaldığı uzun çalışma saatlerini, işverenin sendikalı işçileri yıldırmak için izlediği stratejileri, tüm zor koşullara rağmen sendikalarının da desteğiyle direnişe nasıl devam ettiklerini anlattılar.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise ITF-TÜMTİS uluslararası UPS kampanyası projesi koordinatörlerinden Molly Mc Grath bugüne kadar işverenin ve sendikanın izlediği stratejilerin bir analizini yaparak önümüdeki dönemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Son olarak tüm sendikalar dayanışmayı sürdürmek için birlikte neler yapabileceklerini tartıştılar ve mücadeleyi küresel düzeyde daha da yaygınlaştırma konusunda ortak fikre vardılar. Mücadelenin ancak uluslararası dayanışmayla kazanılabileceğine olan inancımızı tazeleyen, ziyaretleri sonrası mücadelemizden ilham aldığını söyleyen ve bize cesaret veren sendikacı dostlarımıza teşekkür ediyoruz.