Yüreğimiz Ermenek’te Öfkemiz Büyük!

Sendikamız Genel Başkanı ve Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü Kenan Öztürk, Karaman’ın Ermenek ilçesinde, özel bir maden ocağında meydana gelen su baskını ve göçük sonucu 18 işçinin mahsur kalmasıyla ilgili olarak yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama şöyle;

ermenek

YİNE TEDBİRSİZLİK VE ÖLÜME DAVETİYE!

ERMENEK’TE ÖFKEMİZ BÜYÜK!

Soma’da, Elbistan’da ve Mecidiyeköy’de bina inşaatında kaybettiğimiz işçilerimizin acısı dinmeden, Ermenek’te 18 işçinin madende mahsur kaldığı haberiyle bir kez daha sarsıldık. 18 işçi kardeşimizi arama çalışmaları dördüncü günü geride bırakırken ve işçilerin kurtarılmasına ilişkin bekleyiş devam ederken, acımız da öfkemiz de büyüyor.

Göçükten sağ kurtulanların anlatımları, basına yansıyan ayrıntılar, yaşanan ihmaller zincirini de bir bir ortaya çıkarıyor. Kurtarma çalışmalarında ortaya çıkan manzara, hükümet ve işveren yetkililerinin yaklaşımları, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda verilen sözlere rağmen hiçbir mesafe alınmadığını gösteriyor.

Hergün iş cinayeti haberleriyle sarsılıyoruz. Madenler, inşaatlar, tersaneler başta olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde açık ihmaller sonucu birçok işçi hayatını kaybetti. 2014 yılının ilk 9 ayında bin 414 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan ve son günlerde artış gösteren iş cinayetlerinin sorumlusunun örgütsüz, güvencesiz, esnek çalışma ve taşeron uygulaması olduğu bilinmektedir. Aşırı kar hırsıyla gözü dönmüş sermaye sınıfı, işçi sağlığı ve güvenliği için en küçük bir harcamayı gereksiz masraf olarak görmektedir. “İşin fıtratında var” denilerek iş cinayetlerinin failleri ve suç ortakları gizlenmeye, sorumlular hesap vermekten kurtarılmaya çalışılmaktadır.

Yapılan yasal düzenlemeler ile işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan uygulamalar yaygınlaştırılmakta, ölümlere davetiye çıkarılmaktadır. ‘Torba Yasa’ ile getirilen düzenleme işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki beklentileri karşılamamıştır. Çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınması konusundaki talep ve beklentiler dikkate alınmamıştır. Özellikle madenler konusunda uzman mühendislerin “acil kapatılması gerekir” yönündeki tespit ve uyarılarına uyulmamıştır.

Gerekli denetimleri yapmayarak, madenleri kâr amacı dışında başka hiçbir kaygı taşımayan işverenlerin insafına bırakan hükümet, aylardır maaşları ödenmeyen, yoksulluğun pençesindeki örgütsüz, güvencesiz işçiler madende mahsur kalıp kamuoyunun gündemine girince başka bir ülkenin yöneticileriymiş gibi “Bu madene ruhsat verilemez” demişlerdir. Konunun uzmanlarının hiçbir uyarısını dikkate almayan, raporları gizleyen, denetimlerin usulüne uygun bir şekilde yapılması için kılını kıpırdatmayan, iş cinayetlerini engellemek için harekete geçmeyen Hükümet, bakanlarını felaket yerine göndermekle görevini yaptığı görüntüsünü vermiştir.

Sorumluların hesap vermesi ve cezalandırılması, iş cinayetlerinin son bulması için herkesi göreve davet ediyoruz. “Fıtrat” diyerek sorumluluklarını gizlemeye çalışanları derhal istifa etmeye çağırıyoruz.

Yapılması gerekenler gayet açık ve nettir:

İş cinayetlerinin yaşanmaması için gereken yasal düzenlemeler yapılmalı, uygulama ciddiyetle denetlenmeli, örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Madenlerde özellikle Maden Mühendisleri Odası tarafından acilen kapatılması rapor edilen 250 ocak kapatılmalı ve kamulaştırılmalıdır. İşçi sağlığı ve güvenliğiyle ilgili denetimler etkin kılınmalı ve bağımsız bir şekilde yapılmalıdır. Kuralsız, güvencesiz ve kölece çalışma olan taşeron uygulaması yasaklanmalıdır.

Ermenek’te mahsur kalan işçilere ulaşılması için bütün imkânlar seferber edilmeli, olayın yaşanmasında ihmali ve sorumluluğu bulunanlar yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

Yüreğimiz Ermenek’te, mahsur kalan 18 madenci kardeşimizin ailelerine sağ salim kavuşmalarını diliyoruz.

            Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan ÖZTÜRK