1 Mayıs Tüm Yurtta Coşkuyla Kutlandı

İşçi sınıfının uluslararası birlik dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, tüm dünyada ve Türkiye’de çeşitli eylem, etkinlik ve gösterilerle kutlandı.

manset_1
GEBZE

Dünya genelinde yapılan 1 Mayıs gösterilerinde açlık ve yoksulluk politikalarına karşı tepki ve talepler dile getirildi. Türkiye’de bu sene yapılan gösterilerde kıdem tazminatının fona devri, grev yasakları ile örgütlenme önündeki engeller,  özelleştirme, taşeronlaştırma ve iş cinayetlerine karşı tepki ve talepler öne çıktı. Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılması protesto edildi.
Sendikamız örgütlü bulunduğu bütün bölge ve illerde 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel katılım sağladı.

tumtis_1mai
GEBZE

İSTANBUL
Konfederasyonların farklı il ve merkezlerde kutlama tutumları üzerine İstanbul ve Gebze şubelerimiz bu yıl 1 Mayıs’ı, Gebze Sendikalar Birliği bileşenleriyle Gebze’de kutlama kararı aldı.
Gebze Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla Fatih Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen işçiler, buradan kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek miting gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca atılan sloganlar ve taşınan pankartlarda, güvencesiz çalışmaya, kıdem tazminatı gaspına, iş cinayetlerine karşı tepki ve talepler öne çıktı. Kürsüde yapılan konuşmalarda da Taksim’in emekçilere kapatılması protesto edildi ve taşeronlaşmaya, kıdem tazminatının gaspı girişimine, kiralık işçi uygulamasına, iş cinayetlerine, güvencesizleştirmeye, açlık sınırının altındaki asgari ücrete, özelleştirmelere, sendikal hak ihlallerine, grev yasaklarına karşı tepki ve talepler dile getirildi.

tumtis_1
GEBZE

1 Mayıs hazırlıklarını günler öncesinden başlatarak Nakliyat Ambarları, UPS ve DHL işçileriyle işyeri toplantıları gerçekleştiren sendikamız, mitinge katılan en kitlesel ve coşkulu kortejlerden birini oluşturdu.

Örgütlü bulunduğumuz işyerlerinde üyelerimizin yoğun kalımı ile yapılan toplantılarda, emekçilerin hak ve kazanımlarına yönelik politikalar ile güncel talepler etrafında 1 Mayıs’a katılmanın önemi vurgulandı.

1 Mayıs sabahında sendikamız üyesi UPS, Ambar, DHL ve araç muayene işçileri “Yaşasın 1 Mayıs”, “Taşeronlaştırmaya ve Güvencesiz Çalışmaya Hayır” yazılı pankartı ile alandaki yerini aldı.

Tüvtürk-Tem Kocaeli Araç Muayene İstasyonu önünde sendika nöbetini sürdüren araç muayene işçisi üyelerimiz de “Tüvtürk-Kocaeli’de Sendika Düşmanlığı Son Bulsun, Atılan İşçiler Geri Alınsın” yazılı pankart ile 1 Mayıs’a katıldı.

tumtis_2
GEBZE

Üyelerimizin aileleri, eşleri ve çocukları ile yer aldığı kortejimiz canlılığı, coşkusu ve kitleselliği ile de dikkat çekti.
Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen emekçiler ise hükümetin yasak politikası nedeniyle polis tarafından engellendi. Hükümetin yasak kararı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da önceki geceden uygulanmaya başlanarak toplu ulaşım seferleri iptal edildi. Buna rağmen Taksim civarında toplanmaya başlayan ve meydana çıkmak isteyen emekçiler polis şiddetine maruz kaldı. Polis, biber gazı ve tazyikli su kullanarak emekçilere müdahale etti ve çok sayıda gözaltı gerçekleştirdi.

Hükümetin Taksim Meydanı’nı emekçilere kapatma tutumu ve gün boyu devam eden polis şiddeti “Her yer Taksim Her yer 1 Mayıs” sloganı ile protesto edildi.

1mai_adana
ADANA

ADANA
Adana’da 1 Mayıs, TÜRK İŞ, DİSK, KESK’e bağlı sendikalar ile TMMOB ve TTB üyelerinin katıldığı ortak miting ile kutlandı. Günler öncesinde yapılan hazırlıkla Adana şubemiz önünde bir araya gelen Nakliyat Ambarları, UPS ve DHL kargo işyerlerinden üyelerimiz, burada oluşturulan kortejler eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Sabah saatlerinden itibaren sendika şubesi önünde bir araya gelen üyelerimizin oluşturduğu kortej disiplini ve coşkusu dikkatleri topladı. Sendikamızın tertip komitesinde yer aldığı mitingde, demokratik hak ve özgürlükler ile çalışma yaşamına ilişkin talepler dile getirildi.
Miting, İlkay Akkaya’nın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

ANKARA
ANKARA

 

ANKARA
1 Mayıs’ın sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve diğer demokratik kitle örgütleri tarafından ortak kutlandığı Ankara’da da coşku hakimdi.  Sıhhiye Meydanı’nı dolduran binler, emeğin hak ve kazanımlarına yönelik uygulamaları protesto etti ve taleplerini dile getirdi. Ankara şubemiz, her yıl 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yıl da işyerlerinde toplantılar yaparak üyelerimizin katılımını sağladı. Ambar, UPS, DHL işyerinden üyelerimiz eş ve çocuklarıyla sabah saatlerinde sendikamızın Kızılay’da bulunan Şubesi önünde toplandı. Buradan diğer sendika kortejleriyle buluşarak Sıhhiye Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

 

KAYSERİkayseri
Kayseri’de 1 Mayıs sendika ve kitle örgüteri tarafından ortak kutlandı.  Binlerce kişi kutlama alanı olan Mimar Sinan Parkı’na yürüyüş düzenleyerek miting gerçekleştirdi. Mitingde yapılan konuşmalarda gelir dağılımındaki adaletsizliklerin sürdüğü belirtilerek bütçeden emekçiye daha fazla pay ayrılması istendi. 1 Mayıs kutlaması türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
BURSA
BURSA

BURSA
Bursa’da 1 Mayıs, Kent Meydanı’nda işçi ve kamu emekçileri sendikaları ile meslek odalarının katılımı ile kutlandı. Sendika pankartları altında Bursa Atatürk Stadyumu önünde bir araya gelen işçiler, Çarşamba güzergahından Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Bursa şubemizin örgütlü bulunduğu ambar, UPS ve DHL işyerlerinden üyelerimiz mitinge eş ve çocuklarıyla katıldı. Üyelerimizin “Yaşısın 1 Mayıs” yazılı pankart ile katıldığı; işsizliğe, grev yasaklarına ve iş cinayetlerine karşı tepki ve taleplerin öne çıktığı miting, kamu emekçileri müzik grubunun türküleri eşlinde çekilen halaylarla son buldu.

 

balikesir
BALIKESİR

BALIKESİR
Balıkesir’de sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partiler tarafından ortak düzenlenen 1 Mayıs, coşkulu geçti. Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Çarşamba Pazarı’nda sabah saatlerinde toplanan kitle, Teknik Lise Caddesi üzerinden kortej eşliğinde Kuvay-i Milliye Meydanı’na yürüdü. Kürsüde yapılan konuşmalarda, emek, barış, özgürlük için bir araya gelindiği ifade edildi. Ambar işyerlerinden üyelerimiz de kortejiyle yürüyüşte yerini aldı.

1mai_gaziantep
GAZİANTEP

GAZİANTEP
1 Mayıs işçi bayramı Gaziantep’te işçi ve kamu emekçileri sendikaları ile meslek odalarının katılımıyla İstasyon Meydanı’nda düzenlenen miting ile kutlandı. TÜRK İŞ, DİSK, KESK’e bağlı sendikalar ile TTB üyelerinin katılımıyla gerçekleşen mitingde, iş cinayetleri protesto edildi ve yaşamını yitiren işçiler anıldı. Tertip Komitesi adına konuşan Şube Sekreterimiz Mahmut Canyurt, demokratik hak ve özgürlükler ile örgütlenme ve sendika hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Canyurt, tüm saldırılar karşısında işçileri birleşmeye çağırdı. Gaziantep ve Kahramanmaraş Nakliyat ambarları ile kargo işyerlerinden üyelerimizin eş ve çocuklarıyla katıldığı mitingde, çocukların 1 Mayıs yazılı tişörtleri giymesi yürüyüşe renk kattı.

Miting, şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

1mai_izmir
İZMİR

 

İZMİR
İzmir’de 1 Mayıs, önceki yıllarda olduğu gibi Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu Tertip Komitesi’nin çağrısı ile bütün emek ve demokrasi güçleri birlikte kutladılar. İzmir’in birçok noktasında toplanan on binlerce işçi ve emekçi, farklı noktalardan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.
İzmir şubemize üye işçiler eş ve çocuklarıyla birlikte, Konak’ta bulunan şube binamız önünde toplandılar. Burada işçilere seslenerek onların ve ailelerinin işçi bayramını kutlayan Şube Başkanımız Şükrü Günseli 1 Mayıs’ın mücadele günü olarak tarihsel önemine vurgu yaptığı konuşmasında, işçi sınıfı, emek ve demokrasi güçlerine yönelik artan saldırılara karşı 1 Mayıs ruhu ve coşkusuyla mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
Konuşmanın ardından, yürüyüşe geçen kortejimiz, üç kilometrelik bir güzergahı takip ederek Gündoğdu Meydanı’na ulaştı. Ambar işçilerinin eş ve çocuklarıyla gösterdiği katılıma bu yıl az sayıda da olsa UPS işçileri de eş ve çocuklarıyla eşlik etti. Eş ve çocukların katılımı, güncel talepleri içeren sloganların atılmasındaki coşku, yürüyüş boyunca ilgi ve alkışlarla destek buldu.
1 Mayıs mitingi sanatçı Suavi’nin şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

 ANTALYA
Antalya 1 Mayıs’ında bu yıl da ortak kutlama kararı çıkmadı. TÜRK İŞ konfederasyonu, kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdi.
Örgütlü bulunduğumuz Ambar işyerlerindeki üyelerimizin neredeyse tamamı, UPS işçisi üyelerimizin ise birçoğu eş ve çocukları ile kutlamalara katıldılar. Üyelerimizin coşkulu kortejiyle alana girmesi basın ve emekçilerin ilgi odağı oldu.
Mitingin dağılmasının ardından bir çay bahçesine toplanan üyelerimiz, burada bir süre birlikte vakit geçirerek kaynaştı ve bir dahaki etkinlikte buluşmak üzere dağıldılar.

1mai_mersin
MERSİN

MERSİN
Mersin’de bu 1 Mayıs’ta son yılların en kitlesel kutlaması yapıldı. TÜRK-İŞ, DİSK, KESK’e bağlı sendikalar ile oda, dernek ve siyasi partilerden 25 bini aşkın işçi ve emekçinin katıldığı mitinge, Nakliyat Ambarları, Araç Muayene ve UPS Kargo işyerinden üyelerimizle yer aldık. Özelleştirme, taşeronlaştırmaya karşı tepkilerin ön plana çıktığı mitingde, iki ayı aşkın bir süredir Tüvtürk-Kocaeli’de direnişini sürdüren araç muayene işçisi üyelerimizle dayanışma amacıyla pankart taşındı. Kürsüde yapılan konuşmalarda da araç muayenede işten atma tutumları protesto edildi ve araç muayene işçilerinin sendikalaşma talebi atılan sloganlarla desteklendi.

tuvturk
Mersin’de araç muayene işçisi üyelerimiz Tüvtürk-Kocaeli’de işten atılan üyelerimize destek amacıyla pankart taşıdı.

 

Miting, Kardeş Türküler grubunun türküleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.