ETF Yürütme Kurulu Toplantısı Brüksel’de Gerçekleştirildi

Üyeleri arasında Genel Başkanımız Kenan Öztürk’ün de bulunduğu Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu-ETF Yürütme Kurulu, taşımacılık işçilerinin çalışma koşulları ve örgütlenme olanakları gündemiyle Brüksel’de toplandı.

etf_yurutme

Genel Başkanımız Kenan Öztürk’ün katıldığı ETF Yürütme Kurulu toplantısı 29-30 Eylül 2016 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Avrupa’da taşımacılık işçilerinin çalışma ve örgütlenme sorunlarının ele alındığı toplantıda, kadın işçilere yönelik faaliyet raporu ile mali rapor değerlendirildi ve Avrupa’da sendikal gündem ve ETF kampanyaları üzerinde duruldu.

Adil Taşımacılık Kampanyası

ETF Karayolu, Raylı Taşıma, Balıkçılık, Liman, Turizm, Denizcilik ve diğer bölümlerin faaliyet raporlarının değerlendirildiği toplantıda, bir süreden beri sürdürülmekte olan Adil Taşımacılık Kampanyası’na ilişkin bilgilendirme yapıldı. ETF’nin sene başından beri imza kampanyası şeklinde sürdürdüğü Adil Taşımacılık Kampanyası, Avrupalı taşımacılık işçilerinin çalışma şartlarını ve ücretlerini iyileştirmeye dönük kamuoyu oluşturmayı ve konuyu Avrupa Parlamentosu’nun gündemine taşımayı amaçlıyor.

İngiltere delegasyonunun İngiltere’nin AB’den çıkışını değerlendirdiği toplantıda, Belçika delegasyonu ülkelerindeki işçi haklarına yönelik yeni yasal düzenlemeler ile buna karşı yapılmakta olan eylemlerin içeriği ve amacı üzerine bir sunum yaptı. Belçika’da hükümetin emeklilik yaşını değiştirme ve şu an haftada 38 saat olan çalışma saatlerini artırmayı getiren yasal düzenlemesine karşı 3 büyük sendikanın Brüksel’de gerçekleştirdiği yürüyüşe 70 binden fazla işçinin katıldığı belirtildi.

Norveç delegasyonu ise ülkesindeki işçilerin çalışma koşullarına ilişkin sunum yaptı ve örgütlenme olanaklarını değerlendirdi.

etf_2

Türkiye ve Kore İçin Karar Alındı

ETF Yönetim Kurulu toplantısında, Türkiye’de görevden uzaklaştırılan kamu emekçileri ile Güney Kore’de sendikal faaliyetinden dolayı hapis cezası verilen sendikacılarla ilgili dayanışma ve destek kararı alındı.

Toplantının bu bölümde konuşan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

“Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Elbette ki sendikamız ve (ETF) Yürütme Kurulu, iktidarı ele geçirmeye yönelik her türlü antidemokratik girişimin karşısındadır ve her türlü darbeye karşıdır. Ancak, Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra hükümet, OHAL ilan ederek bu durumu, demokratik muhalefeti bastırmanın bir aracı olarak kullanmaktadır” diyen Genel Başkan Kenan Öztürk, baskıcı uygulamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye’de emekçilerin çok yönlü bir saldırı ile karşı karşıya bulunduğunu belirten Başkan Öztürk, OHAL uygulamaları ile bağımsız sendikaların faaliyetlerinin engellendiğini, meşru mücadelelerle kurulmuş bir konfederasyon olan KESK’e yönelik baskıların arttığını ve bu süreçte 11 bin öğretmenin görevden uzaklaştırıldığını aktardı.

Başkan Öztürk, gazeteci ve medya çalışanları ile barış isteyen akademisyenlerin tutuklanması ve kamu kurumlarına atanan kayyımlarla devam eden anti demokratik uygulamaların endişeleri artırdığını ifade etti.

Genel Başkan Öztürk, Türkiye’de anti demokratik uygulamalara son verilmesi ve tutuklu sendikacıların serbest bırakılması yönündeki taleplerin sahiplenilmesi ve örgütlenme, haber alma ve ifade özgürlüğünün savunulmasının hayati önemde olduğunu vurguladı.

“Türkiyeli Meslektaşlarımızla Dayanışma İçinde Olacağız”

ETF Yönetim Kurulu, Türkiye’de kamu emekçilerinin görevlerine dönmesi ve Güney Kore’de tutuklu bulunan sendikacıların salıverilmesine ilişkin hükümetlere çağrı yapan öneriyi oylamaya sunarak oybirliği ile karara bağladı. Yürütme Kurulu imzasını taşıyan karar metninde Türkiye ile ilgili şu açıklamaya yer verildi; “Türkiye’deki uygulamaları kabul edilemez buluyor ve endişeyle takip ediyoruz. Türk hükümetine antidemokratik uygulamalara son vermesi, tutuklu sendika aktivistleri ve üyelerini serbest bırakması, kız ve erkek kardeşlerimizin örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermesi, medya çalışanları, meslek odaları ve sendikalar üzerindeki baskıyı durdurması için çağrıda bulunuyoruz. Türk meslektaşlarımızla, KESK aktivistleri ve üyeleri ile demokrasi için mücadele eden bütün emek örgütleriyle dayanışma içinde olacağız.”

Toplantı, 2017 tarihinde Barselona’da gerçekleşmesi planlanan ETF kongresine dair önerilerin oluşturulması, 2016 mali raporun değerlendirilmesi ve 2017 yılı bütçesinin görüşülmesi ile sona erdi.