Haklarını Ararken İşlerinden Oldular

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma işlerini yapan GaziUlaş AŞ, 11 işçiyi tazminatsız işten attı. 9 işçinin, direksiyon primi alacakları ödenmediği için açtıkları dava nedeniyle işten atıldıkları ileri sürülürken, 2 işçinin ise doğalgaz pompasında tespit ettikleri kaçağı görüntüye alıp amirlerine göndermeleri sebebiyle işten çıkarıldıkları iddia edildi.

gazi-ulas_isciler

Belediyede örgütlü Hakİş’e bağlı Öz Taşıma-İş Sendikasının işçileri ortada bıraktığı gerekçesiyle Türkİş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikasının (TÜMTİS) işçilerin işe iadesi için hukuki süreci başlattığı öğrenildi. İşçiler ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde yaşananları Aydınlık’a anlattı. Baskı ve tehditle sendikalarından istifa ettirilerek Öz Taşıma-İş’e üye yapıldıklarını söyleyen işçiler, sendikanın da onları ortada bıraktığını öne sürdü. Büyükşehir belediye başkanından milletvekillerine, AKP’ye, Adalet Bakanına kadar ulaştılarsa da çare bulamadıklarını ifade eden işçiler, eski sendikaları TÜMTİS’in desteğiyle haklarını aramaya başladıklarını belirtti.

‘FACİAYI ÖNLEMEK İSTEDİK’
Doğalgaz kaçağı tespit ederek cep telefonuyla kayda alıp amirlerine gönderdikleri için işten atıldıkları iddia edilen işçilerden biri Şaban Yalçındağ, bir faciayı önleme amacmdayken “mükâfat” olarak işten atıldıklarını söyledi. Üyesi oldukları Öz Taşıma-Iş yöneticilerine ulaşmaya çalıştıklarını ancak sadece işyeri temsilcilerinden Mehmet Baytürkmen’le görüşebildiklerini söyleyen Yalçındağ, işyeri temsilcisinin Güneydoğu Bölge Temsilcisi Halil İbrahim Kaya ile görüşüp döneceğini söylemesine rağmen aramadığını, daha sonra da kimseyle irtibat kuramadıklarını anlattı. Yalçındağ, şunları söyledi:

‘BIRAKSAYDINIZ PATLASAYDI’
“Öz Taşıma-İş Genel Başkanı Mustafa Toruntay’a ulaşmaya çalıştık, dönmedi. Mesaj attık, cevap vermedi. İşe geri dönebilmek için çeşitli görüşmeler yaptık. Belediye Başkanı Fatma Şahin de dahil, görüşebildiğimiz yetkililer, ‘Beni Genel Recep Tokat’a bulaştırmayın, ona benim gücüm yetmiyor’ diye konuştu. Recep Tokat, şoförlerle yapılan toplantılarda ‘Ben kralını takmam’ gibi ifadelerle hep tehditvari konuşuyordu. Sendika toplantılarına bile sendika temsilcisiyle işveren birlikte geliyordu; karşı çıkınca da ‘İşine gelmeyen toplantıyı terk etsin’ diyorlardı.” Doğalgaz kaçağını videoya çekip gönderdikten 1 gün sonra Genel Müdür Yardımcısı Şerif Subaşı tarafından çağırıldıklarını belirten Yalçındağ, Subaşı’nm kendilerine “Bıraksaydmız, patlayaydı, görmeyeydiniz” dediğini öne sürdü. Gazi Ulaş’ta 15 yıldır şoför olarak çalıştığını söyleyen Osman Danabaşalı, direksiyon primi alacaklarının olduğunu, primlerini alamadıkları için dava açtıklarını söyledi. Davanın geri alınmaması halinde işten atılacaklarına ilişkin tehdit edildiklerini belirten Danabaşlı, bu tehdide boyun eğmedikleri için atıldıklarını ifade etti. Danabaşlı, şunları anlattı:
‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’ 
“Benim oğlum asker, vatani görevini yapıyor. Ben ona para gönderemeyeceğim. Üç çocuğum okula gidiyor, işsizlik maaşı alamıyorum, tazminatım da yok. 15 yıllık emeğim gasp ediliyor. Bunların verilmesini istiyoruz. Arabulucuya gidiyoruz, işe iademizi istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinden de bize yardımcı olmasını istiyoruz. Hak-İş’ten kimseye ulaşamadık; aidat kesiliyor bizden, hakkımı helal etmiyorum.”
‘BU NASIL SENDİKACILIK’
22 yıllık çalışan Hicip Yıldırım da işyerinde yapılan hukuksuzluklarla baş edemediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Bizi baskıyla Öz Taşıma-İş Sendikası’na geçirdiler. İşyerinden direksiyon primi alacağımız vardı; istedik, vermediler. Dava açtık, haksız duruma düştük. Yasal yoldan hak aramak da suç… Bizi çağırdılar, ‘Davalarınızı çekin’ dediler. Biz de Yasal yoldan hakkımızı arıyoruz’ dedik. Sonra bir gün çağırdılar, ‘İş akdiniz tazminatsız feshedildi’ dediler; sebep olarak da işyerinin huzurunu, ahlakım bozduğumuzu iddia ettiler. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken’den randevu istedik; ‘Döneriz’ dediler, dönmediler. Üyesi olduğumuz Öz Taşıma-İş’in bölge temsilcisi aynı zamanda işveren durumunda, nasıl sendikacılık bu? Eski sendikamıza geldik hakkımızı burada arıyoruz.”
Çalışanlardan Asım Özyürüyüş de öne sürülen işten atılma gerekçelerine ilişkin “Ahlaki hiçbir şeyimiz olmadı, işverenle ters düşmedik” dedi.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş’ta yaşanan süreci şöyle anlattı: “Gazi Ulaş’ta 15 yıl örgütlüydük. Sendikamızın burada sürdürdüğü mücadeleyle taşeron bitti, işçiler sendikalı oldu, toplusözleşme düzenine kavuştu. 2015 yılı içerisinde belediye bürokratları, şirket yetkilileri, meclis üyeleri baskıyla işçileri Öz Taşıma-İş’e götürdüler. Bu sendika, bu şirketle sözleşme imzaladı; işçilerin kazandığı bütün haklar geriye götürüldü. Yaklaşık 20-22 yıldır çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun, toplusözleşmeyle elde edilen ücretlerinin yüzde 10’u oranında direksiyon primi diye bir madde var. Bu hakları talep edilmesine rağmen verilmemiş.” Öztürk, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunarak “Bir an önce bu işçileri çağırıp dinleyiniz ve işçileri işlerine iade ediniz. Şimdi hukuken başvurular yapıldı, arabulucuya gidecek, çözüm çıkmazsa dava süreci başlayacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Aydınlık