DHL EXPRESS’TE ÇOĞUNLUK TESPİTİNİ SENDİKAMIZ KAZANDI

DHL Express’te sendikamız lehine sonuçlanan çoğunluk tespiti davasına ilişkin Merkez Yönetim Kurulumuz yazılı bir açıklama yaptı. Merkez Yönetim Kurulumuzun konuya ilişkin 06.06.2018 tarihli açıklamasında şöyle denildi; 

“DHL Express’te işverenin açtığı itiraz davasını sendikamız kazandı. İstanbul 14. İş Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, sendikamızı haklı buldu. Sendikamızın, DHL Express işyerinde toplu sözleşme yetkisi için yeterli yasal çoğunluğu sağladığı mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu.

Uluslararası kargo şirketi DHL Express’te sendikamız örgütlenme çalışması yaparak Şubat 2017’de çoğunluk tespitinde bulunmuş ve Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluk tespiti belgesini almıştı. Ancak yasalardaki boşluklardan faydalanan işveren, sendikamızın çoğunluk tespitine karşı itiraz davası açmıştı.

İtiraz davası ile zaman kazanmaya çalışan DHL Express işvereni, baskı ve mobbing ile işçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışmış, bu süreçte sendika üyeliğinden istifa etmeyi kabul etmeyen ve sendikal örgütlenme çalışmasına aktif olarak katılan 9 işçiyi çeşitli gerekçeler öne sürerek işten çıkarmıştı. İşten çıkarılan DHL Express işçileri, sendikamızın öncülüğünde işyeri önünde oturma eylemi başlatmışlardı.

DHL Express’in İstanbul’daki merkez ofisi önünde direnişimiz yaklaşık bir yıldır devam ederken, İstanbul 14. İş Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, sendikamızı haklı buldu ve sendikamızın TİS yeter sayısına ulaştığına hükmetti.

Sendikamız ve DHL Express işçileri bir kez daha haklı çıkmıştır. İtiraz davası ile süreci uzatmaya çalışan DHL Express’i bu tutumundan vazgeçmeye, işçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkını tanımaya ve toplu sözleşme görüşmelerine başlaması için sendikamızla masaya oturmaya çağırıyoruz.

Bu süreci, başarılı bir TİS ile taçlandıracağımıza inanıyoruz. Bunun için de mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Tüm kargo, lojistik ve taşıma işçilerini sendikamızda birleşmeye çağırıyoruz.”

Küresel Eylem Gününe Katılım ve Destek Çağrısı

Merkez Yönetim Kurulumuz açıklamasında DHL Express işçileri için yapılan küresel eylem günü çağrısına da yer verdi.

“Üst federasyonumuz ITF (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) ile onun Avrupa kolu olan ETF (Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu) DHL Express işçileriyle dayanışmak ve sendika hakkına saygı göstermesi için şirkete çağrıda bulunmak amacıyla eş zamanlı küresel eylem kararı almıştır. 8 Haziran’ı DHL Express İşçileriyle Dayanışma ve Küresel Eylem Günü ilan eden uluslararası federasyon ITF ve ETF, bağlı sendikaları tüm bölge ve ülkelerde aynı anda harekete geçmeye çağırmıştır” denilen açıklamada bu kapsamda 08.06.2018 tarihinde, şirketin İstanbul Bağcılar adresinde bulunan merkez ofisi önünde yapılacak olan basın açıklamasına katılım ve destek çağrısı yaptı.