Kıdem Tazminatına el uzatılmasına izin vermeyiz!

Merkez Yönetim Kurulumuzun 12.04.2019 tarihli açıklaması; 

KIDEM TAZMİNATINA EL UZATILMASINA İZİN VERMEYİZ!

Daha önce ‘Reform’, ‘Dönüşüm’ gibi kulağa hoş gelen kavramlarla kamuoyuna sunulan her paket gibi “Yapısal Dönüşüm Adımları” adı altında açıklanan son paketten de Kıdem Tazminatının gaspı, zorunlu bireysel emekliliğin yeniden dayatılması, vergi yükünün artırılmasını içeren acı bir reçete çıkmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan paketle, işçi sınıfının zorlu mücadelelerle elde ettiği 83 yıllık bir kazanımı ve iş güvencesinin son kalesi olan Kıdem Tazminatı hakkı bir kez daha hedefe konulmuştur.

‘Tüm paydaşların katılımı ile kıdem tazminatı reformunun gerçekleştirileceği’ belirtilen açıklamada sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgi verilmemiştir. Ancak ‘Kıdem Tazminatı Fonu ile BES’in entegrasyonunun sağlanacağı, sistemde biriken fonun şirketlere kanalize edileceği ve ek kaynak oluşturacağı’ yönlü açıklamaları niyeti açıkça ortaya koymaktadır.

İlk kez 1936 yılında uygulanan ve bugüne kadar geliştirilerek getirilen Kıdem Tazminatı, bize emanettir. Bugün uygulanan haliyle işçinin iş güvencesidir ve birikmiş emeğidir. Kıdem Tazminatı işçiye yapılmış bir yardım değil, ödenmesi sonraya bırakılmış ücretidir.

Kıdem Tazminatına el uzatılmasına asla izin vermeyiz. Başta konfederasyonumuz Türk-İş olmak üzere tüm sendika ve konfederasyonların kıdem tazminatını koruma zorunluluğu vardır. Sadece korumakla kalmayıp, geliştirip güçlendirerek kendisinden sonraki kuşaklara emanet etme zorunluluğu vardır.

Kıdem Tazminatı kırmızıçizgimizdir. Fon’a devri veya ‘süre kısıtlaması’ gibi herhangi bir düzenleme kıdem tazminatı hakkının geriye götürülmesi anlamına gelir, bunu kabul etmeyiz.

Sendika olarak, Kıdem tazminatının gaspını içeren her türlü girişimin karşısında olacağımızı, bunun için de hiçbir mücadeleden kaçınmayacağımızı belirtiyoruz. Tüm sendika ve emek örgütlerini hak gasplarına karşı harekete geçmeye, birlikte mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

                      TÜMTİS MERKEZ YÖNETİM KURULU