1,3 Milyon genç iş arıyor ama bulamıyor

TÜİK haziran ayı işgücü istatistiklerini yayımladı. Son 1 yılda işsiz sayısı yaklaşık 1 milyon kişi artarken, kayda geçen en yüksek genç işsizlik oranının yaşandığı haziran ayı 2019’da görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Buna göre mayıs ayında yüzde 12,8 olan işsizlik, haziran ayında yüzde 13’e yükseldi. Ancak genç işsizlik oranındaki artış endişe verici büyüklüğe ulaşmış durumda. Mayıs ayında yüzde 23,3 olan 15-24 yaş arasındaki işsizlik oranı, sadece bir ayda 1,5 puan artarak yüzde 24,8’e ulaştı. Haziran ayı özellikle üniversiteden yeni mezun olanların iş aradığı ay olduğu için genç işsizliğin biz nebze yükseldiği ay olsa da yüzde 24,8’lik genç işsizlik oranı kayıtlara geçen en yüksek haziran ayı genç işsizliği oldu.

 

TÜİK verilerine haziran ayı itibariyle Türkiye’de 11 milyon 669 bin gencin 5 milyon 306 bini işgücüne dahil oldu. Ancak işgücüne dahil olan gençlerin sadece 3 milyon 992 bini iş bulup çalışa biliyorken, 1 milyon 314 bin genç iş arıyor ama bulamıyor.

 

KAYIT DIŞI İSTİHDAM DA ARTIYOR

 

Mayıs ayında istihdamın yüzde 34,4’ü kayıt dışı çalışırken, bu oran haziran ayında 35,2’ye yükseldi. Türkiye’de işsizlikle beraber güvencesizlik de hızla artıyor. Her 3 çalışandan birinin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kaydı bulunmuyor.

Kaynak: Birgün