7 Ayda 294 Emekçi Kovid-19’dan Yaşamını Yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Kovid-19 salgını 7. ay raporuna göre bu süreçte en az 294 işçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Koronavirüs salgını Türkiye’de 7 ayı geri bıraktı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin araştırmasına göre yaşamını yitiren emekçilerden 105’i sağlık, 69’u ticaret/büro, 20’si belediye, 19’u tekstil, 14’ü metal, 14’ü güvenlik, 13’ü taşımacılık işkollarında çalışıyordu. Kovid-19 sonucu ölen emekçilerin yaş ortalaması ise 50. İSİG Meclisi salgın sürecine ilişkin taleplerini de şöyle sıraladı:

Kovid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

 

İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

 

Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

İSİG MECLİSİ ÜYELERİNE GÖZALTI

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi önünde rapora ilişkin yapacakları basın açıklaması öncesi polisin müdahalesi sonucu Ankara İSİG Meclisi üyelerinden 8 kişi gözaltına alındı. Üyeler, bir süre sonra serbest bırakıldı.

 

Kaynak: Aydınlık