İşçi ‘sanal eylem’le köleliği kaldırttı

Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı. Bugüne kadar meydanlara inip hükümetlere geri adım attıran örgütlü işçiler, ilk kez sosyal medya üzerinden eylem yapıp köle işçilikle ilgili düzenlemeyi rafa kaldırttı.

Türk-İş yönetimi, salgın nedeniyle sokağa çıkamayan yüz binlerce işçiyi sanal dünyada buluşturdu. İktidarın dikkatini çekmek için her gün 400 binin üzerinde mesaj atan işçiler, sosyal medya üzerinden adeta “sanal eylem” rallisi yaptı. İktidar partilerine yapılan ziyaretlerle “işçi rahatsız” mesajı bu kez yüz yüze verildi, köle işçilik maddeleri çekildi.

Milyonlarca işçinin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını ortadan kaldıran, ücretlerin düşürülerek işverenlerin daha çok para kazanmasını ve Türkiye’nin ucuz işçi cennetine dönüştürülmesini öngören köle işçilik maddelerinin TBMM Genel Kurulu’nda yasa teklifinden çıkarılmasının arka planından örgütlü sanal eylem çıktı. Süreci Sözcü’ye değerlendiren Türk-İş yetkilileri, “Hedefimiz teklifi hazırlayan iktidara işçinin rahatsız olduğu mesajını vermekti. Bu mesaj meydanlardan verilemiyorsa başka bir yolla mutlaka verilmeliydi” dediler. Türk-İş yetkilileri yaşanan süreci şöyle anlattılar:

MEYDAN YOKSA…

 

“Önce başkanlar kurulunu toplayıp tüm illerden yaptığımız ortak açıklamalarla iktidarın dikkatini çekmeye çalıştık. İşçi hakları adeta gasp edilirken elimiz kolumuz bağlı bekleyemezdik. ‘Meydan yoksa sosyal meydan var’ deyip sosyal medyaya yöneldik. İşçilerimizi örgütleyip dertlerini aktarmalarını istedik. Bir anda sosyal medyada ilk sıraya oturduk. Mesajlar yağarken AKP ve MHP grup başkanvekilleriyle birebir görüştük. O mesajlar sayesinde sorunumuzu anlatmak kolay oldu. Mutlu sona ulaştık.”

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü