Uluslararası Mersin Limanı’nda, liman işletmecisi Mersin İnternational Port’un (MIP) alt işvereni ve limanın yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan Akan-Sel Nakliyat’ta sendikamıza üye olduklarından dolayı işten atılan üyelerimiz ile Liman A Kapısı önünde başlattığımız direnişte 100. gün de geride kaldı.
Direnişin 100. günü dolayısı ile Liman A Kapısı önünde yaptığımız basın açıklamasına “Mersin Emek ve Demokrasi Platformu” bileşeni kurumlar Mersin Defterdarlık Binası önünde toplanarak Liman A Kapısı önüne yürüyüş yaparak kitlesel katıldılar. Limanda çalışan üyelerimiz de liman içerisindeki yemekhaneden basın açıklamasının yapıldığı A Kapısı önüne iş elbiseleri ve baretleri ile katılırken, direnişteki üyelerimizin aileleri, eşleri, çocukları, yakınları basın açıklamasına kitlesel olarak katıldılar.
Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde sık sık “Sendika hakkımız engellenemez, Direne direne kazanacağız, Limana sendika girecek başka yolu yok, İş ekmek yoksa barış da yok, 1 yıl da sürse direneceğiz, Yaşasın örgütlü mücadelemiz, Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Basın açıklamasında ilk konuşmayı Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz yaptı. Yılmaz konuşmasında “100 gündür yağmura, çamura, soğuğa, sıcağa rağmen ilk günkü kararlılığımızla mücadelemize devam ediyoruz. İşten çıkarılan 124 üyemizin tek suçu, anayasal hakkımız olan örgütlenme haklarını kullanmaktır. Bugün direnişimizin 100. günü. Üyelerimizin büyük çoğunluğu son maaşlarını da alamadıklarından dolayı açlığa mahkum edildiler. İşverenler bizleri tehditlerinizle sindiremezsiniz, üyelerimizi işten çıkarmakla yıldıramazsınız, provokasyon girişimleri ile mücadelemizden vazgeçiremezsiniz. Bizler liman kapısından sendikal haklarımızı elde ederek girene kadar mücadele etmekte kararlıyız. 6 Ocak’ta yaptığımız basın açıklamasında sorunun çözümü için ortaya koyduğumuz talepler ne ise bugün de aynı şeyleri söylüyoruz. İşten atılan 124 üyemizin yeniden işbaşı yaptırılmadan, sendikal haklara saygı gösterilmeden direnişi bitirmeyeceğiz. Kararlıyız. Buradan sorunun çözümü için tarafları bir araya getireceklerine söz veren Mersin Milletvekili ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’a da seslenmek istiyorum. Üyelerimize vermiş olduğunuz sözleri yerine getirmeye çağırıyorum. Son olarak buradan Mersin Halkına emek ve demokrasi güçlerine seslenmek istiyorum. Gelin hep beraber 5’er liramızı direnişteki işçilerle paylaşalım. 100 gündür direnişte olan işçiler, evlerine ekmek götüremedikleri yaşadıkları eziklik nedeni ile direnişi bırakmak zorunda kalmasın” dedi.
Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz’dan sonra ise “Mersin Emek ve Demokrasi Platformu” adına KESK Dönem Sözcüsü SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt konuştu. Bozkurt da konuşmasında 100 gündür direnişteki üyelerimizi kutlayarak Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak direniş başarıyla sonuçlanıncaya kadar tüm olanakları ile direnişe destek vereceklerini belitti.
“Grevdeki Toros Tarım işçileri direniş yerini ziyaret ettiler
117 işçi 8 gündür grevde olan Petrol-İş Sendikası üyesi Toros Tarım işçileri de direniş yerini ziyaret ederek üyelerimize destek verdiler. Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu “ Krizi bahane ederek üyelerimizin hakları gasp edilmek isteniyor. Mücadeleler sonucu kazandığımız haklarımız elimizden alınmak ve TİS’lerde sıfır zam dayatılıyor. Haklarımızı kaybetmemek için grevdeyiz. 100 gündür sendikal hakları için direnen liman işçilerini kutluyor ve sermayenin saldırılarına karşı şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte mücadele ede4ceğiz” dedi. Adil Alaybeyoğlu’nun konuşmasının ardından Adana’dan gelen Ayışığı Sanat Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Grup Umut işçilere dinleti verdi.
Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi ve Mersin Demokratik Kent Platformu direnişteki üyelerimizi ziyaret etti!
Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi ve Mersin Demokratik Kent Platformu direnişteki üyelerimizi ziyaret ederek direnişteki üyelerimizin bir aylık yemeklerini karşılayacaklarını belirttiler.
Ziyaret sırasında Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi ve Mersin Demokratik Kent Platformu adına bir konuşma yapan Malatya-Haçovalılar Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran “Küresel kriz teğet geçmemiş, işçileri emekçileri yerle bir etmiştir. İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Krizin faturasını bu krizi yaratanlar ödemelidir. Sizler haklarınızı alıp yeniden işbaşı yapana kadar sizlerin yanınızda olacağız. Bizler de karınca kararınca sizlere desteğimizi somut olarak göstermek için 1 ay boyunca öğlen yemeklerinizi karşılamaya çalışacağız” dedi.