SEFALET ÜCRETİNE HAYIR!
2010 yılı asgari ücret tutarını belirlemek üzere, 10 Aralık 2009 Perşembe günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı.
Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insan onuruna yakışır bir biçimde yaşamasını sağlayacak, işçi ve ailesinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını yeteri düzeyde karşılamaya yetecek bir şekilde düzenlenmesi gereken bir ücrettir.
Asgari ücreti belirleyecek komisyon işçi-işveren-hükümet üçlü yapısı çerçevesinde oluşturulmuştur. Çalışmalarını bağımsız, bilimsel, objektif ve güvenilir verilerle yapması gerek komisyon, asgari ücreti belirlerken bu kriterlerin hiç birine uymamıştır. Bugüne kadar belirlenen asgari ücret miktarları; değil yoksulluk, açlık sınırlarının dahi altında kalmıştır. 2010 yılı için belirlenecek asgari ücret, açlık sınırının üzerinde, bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını karşılamaya yeter olmalıdır.
Uluslararası Çalışma Örgütü, asgari ücretin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarının ve yaşam koşullarının gözetilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Yine İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan “Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma araçlarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücret hakkı vardır” ifadesi, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak asgari ücretin niteliğini ifade etmektedir. Oysa ülkemizde asgari ücret, daima IMF ve Dünya Bankası’nın emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum eden direktifleri çerçevesinde, açlık sınırının dahi altında belirlenmektedir.
Tüm bu gerçeklere rağmen, aileleriyle birlikte 40 milyon emekçiyi doğrudan ilgilendiren ve tüm çalışanların ücretleri açısından temel kıstas oluşturan asgari ücret, komisyonda görev yapan işveren ve hükümet kesimi tarafından işçi ve emekçilerin ihtiyaçları gözetilmeden, işçi temsilcilerinin talepleri dikkate alınmaksızın belirlenmektedir.
Yapılması gerekenler gayet açıktır;
· Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı işçilerin ağırlığı artırılarak
genişletilmeli, görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmelidir.
· Asgari ücret net olarak belirlenmelidir.
· Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
Ve
Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte insanca yaşayabilecekleri bir ücret olmalıdır.
MERKEZ YÖNETİM KURULU