Hükümetin yaşanan ekonomik krizin bedelini emekçilere fatura etme girişimine karşı 15 Şubat 2009 Pazar günü İstanbul Kadıköy’de düzenlenen miting görkemli bir protestoya sahne oldu. Türk-İş, DİSK ve KESK tarafından düzenlenen İşsizliğe ve Yoksulluğa Hayır! Emek ve Demokrasi Mitingi’ne yüz bin civarında emekçi katıldı. Sendikamız İstanbul, İstanbul 1 ve Bursa şubeleri ile etkin bir katılımla mitingdeki yerini aldı.
Beklenenin üzerinde katılımın olduğu mitinge, işten atılan ve iki aydır direnişte olan Sinter Metal işçileri, Basın-İş Sendikası üyesi E-Kart grevcileri, sendikamız üyesi direnişçi Burulaş işçileri, DESA’de direnişlerini sürdüren Deri-İş üyeleri ve Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışmalarını devam ettiren IBM Türk çalışanları katıldı. Feministler de kadına karşı şiddete dikkat çekmek için miting alanındaki yerlerini aldı.
Emek örgütleri sabah saatlerinden itibaren miting alanına yürümek için iki koldan kortej oluşturdu. Türk-İş Haydarpaşa Numune Hastanesi, Kesk, Disk ve demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ise Tepe Natilus’un önünde toplanarak yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca kortejlerden “krizin bedelini ödemeyeceğiz.”, “işçi çıkarmalar yasaklansın”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “AKP elini cebimizden çek” sloganları yükseldi durdu.
Miting alanını dolduran on binlerce emekçiye önce Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu seslendi: Mustafa Kumlu yaptığı konuşmada: “Bizler, fabrikalarımız çalışsın istiyoruz. Bizler, toprağımızı ekmek, kazandığımızla geçinebilmek, gelecek kaygısı duymadan ülkemiz için alın teri dökmek, çocuklarımızı okutmak, onları sağlıklı büyütmek, memleketimiz için çalışmak, çalışmak çalışmak istiyoruz. Bu memleketin ürettiği her değerde bizlerin alın teri var. Öyleyse neden? Neden ilk fırsatta işsiz aşsız kapıya bırakılan, açlığa yoksulluğa mahkum edilen bizler oluyoruz ?” dedi.
Kumlu’nun ardından sözü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi aldı. Süleyman Çelebi konuşmasında “Kulağı olup, duymayanlara, gözü olup görmeyenlere sesimizi duyurmak için buradayız.” dedi. Ve örgütlü örgütsüz bütün emekçileri, krizin bütün mağdurlarını birleşmeye ve örgütlü mücadeleye çağırdı.
Mitingde son söz Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Genel Başkanı sami Evren’deydi. Sami evren de konuşmasında “Kriz patronların kasasına para aktarılarak aşılamaz. Hükümet krizi bahane ederek kayıt dışını teşvik ediyor, kıdem tazminatını kaldırmak istiyor.” dedi.
Miting sırasında yaşanan küçük bir gerilim büyümeden önlendi. Ve miting başladığı gibi görkemli bir şekilde sona erdi.