ITF Genel Sekreterinin mektubu

ITF Genel sekreteri David Cocroft UPS’nin Amerika’daki genel müdürü Scott Davis’e bir mektup yazdı. UPS’deki işçi kıyımına dikkat çekmek ve sorunun çözümünü sağlamak için yazılan mektup şöyle:

7 May 2010
Sayın Davis,
Size, Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) Genel Sekreteri olarak, 154 ülkede taşıma işçilerini temsil eden 751 sendika adına, Federasyon’un Türkiye’de sürmekte olan bir sorunla ciddi olarak ilgilendiğini ifade etmek için yazıyorum.
Hatırlarsanız ITF geçen ekim ayında size, Türk kökenli bir işçinin Köln’deki işletmenizde ırkçı muamele gördüğü iddiasını dile getirmek üzere yazmıştı.
Şimdi ise Türkiye’de yaşanan ciddi bir sorunu dile getirmek istiyorum. UPS’in Ortadoğu bölge müdürü Haluk Ündeğer, UPS ve onun yan kuruluşu C.I.B.’de çalışan ITF’ye bağlı TÜMTİS sendikası üyelerini hedef almıştır.
Geçen birkaç hafta içinde İstanbul’da 60’tan fazla işçinin işten çıkarıldığı ve Ankara ve İzmir’de de işten atmaların yaşandığı ITF tarafından anlaşılmıştır. TÜMTİS buna karşılık olarak hukuki mücadele başlatmıştır. Sendikaya göre, Haluk Ündeğer işçilere açıkça, UPS Türkiye’de sendikalı işçi istemediğini söylemiştir. ITF, UPS Türkiye’nin farklı iş sahalarında işçilerin sendikaya yönelimini engellemek için geniş çaplı yıldırma politikası izlendiğine inanmaktadır. ITF, bu meseleyi dile getirmek ve sorunun çözümü için TÜMTİS’le görüşmesini talep etmek amacıyla Haluk Ündeğer’e mektup yazmış, ancak ne yazık ki bu güne kadar bir cevap alamamıştır.
UPS elbette, Uluslararası Şoförler Birliği (International Brotherhood of Teamsters, IBT) ve Bağımsız Pilotlar Birliği (Independent Pilots Association, IPA) de içinde olmak üzere, dünyanın her yerinde UPS işçilerini temsil eden ITF’ye bağlı sendikalarla müzakere yapan bir şirkettir. Bu bağlamda, yaşanan bu olaylar UPS’in genel tutumuna uymamaktadır. Ayrıca tüm bunlar sosyal sorumluluk politikasını ciddiye alan ya da UPS’in deyimiyle “işçilerimizin çoğu sendikalar tarafından temsil edilmektedir ve biz onların sendikalı olma haklarını destekliyoruz” diyen bir şirketin yapmaması gereken uygulamalardır.
Bu uygulamalar aynı zamanda, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası İşçi Örgütü ILO tarafından kabul edilen temel işçi haklarını da ihlal etmektedir.
IBT (International Brotherhood of Teamsters) de içinde olmak üzere ITF’ye bağlı çok sayıda sendika Haluk Ündeğer’i sendika karşıtı tutumundan dolayı protesto etti. Şunu da bilmenizi isterim ki, ITF tüm küresel işçi hareketi ile birlikte, Türkiye’de insan haklarının ve sendikal hakların korunmasını önceliğine almış durumdadır. Bu, sadece taşıma işçilerinin değil, tüm işçilerin bu konuyla ilgilendiği anlamına gelmektedir. Örneğin, UPS’in küresel müşterilerinin bulunduğu üretim zincirindeki diğer işçileri temsil eden kardeş örgütlerimiz de konuyu gündemlerine almışlarıdır.
Bu konuda, Türkiye ve diğer ülkelerdeki resmi makamlarla görüşmek de dâhil olmak üzere, ITF’nin eylemlerini daha geniş bir protestoya dönüştürmeden önce; Federasyon’un sizden samimiyetle sorunu çözmek için müdahale etmenizi, işçilerin işe geri alınmasını ve UPS Türkiye’de daha pozitif ve verimli bir çalışma ortamının oluşturulmasını sağlamanızı talep ettiğini anlayacağınızdan eminim.
Bu konuda görüşlerinizi almaktan memnun olacağım, cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla,
David Cockroft
Genel Sekreter