“KAZADIR OLUR”

UPS’de güvencesiz çalıştırılma örneğine bir yenisi daha eklendi. İstanbul Mahmutbey Aktarma Merkezi’nde taşeron işçi olarak çalışan Cebrail Polat gündüz vardiyası iş çıkışında UPS müdürünün istediği 1 tonluk demiri kaldırmaya çalışırken iş kazası geçirdi. Vinçlerin bile kaldırmaya zorlandığı yaklaşık 6 metre uzunluğu bulunan 1 tonluk demir bant, Polat’ın ayağına düştü. Yaralanan işçi fabrika önünde birçok araba bulunmasına rağmen paletle hastaneye taşındı.

ups,tümtis

Cebrail Polat, yaşadıklarını anlattı: “Taşerona bağlı olarak çalışan işçi Cebrail Polat, “Gündüz vardiyası iş çıkışı müdür yanına çağırdı. Arabanın içinde uzunluğu 6 metre ağırlığı 1 ton civarı demir bantı almamı istedi. Demirin bir tarafından tuttum. Demir üstüme geldi. Demirin altında kalmamak için kaçtım. O arada bana çarptı. Sağ ayağım ezildi. Kafam çimentoya geldi. Kimse yardıma gelmedi” dedi.

‘AYAĞIM EZİLİRKEN ONLAR BAKTI’
Cebrail Polat şunları ifade etti: “Can güvenliğimiz yok. Bir çok araba olmasına rağmen beni paletle hastaneye götürdüler. Paletle bir hasta hastaneye gider mi? Taşeron işçi olduğum için böyle yaptılar. Kendi kadroları olsa ambulans çağırırlardı. Ayağım ezilirken onlar bakmakla yetindi.
Bu insanlığa sığmaz. İşçileri insan sınıfından saymıyorlar. Bir karton yırtıldı mı senden değerli oluyor. Yırtılan karton olsaydı müdür işçileri orada bırakmazdı. 2,5 sene sigortasız çalıştım. Şikayetçi olunca da atmak istediler. 400 milyon kiram var. Ben çalışmazsam kim ödeyecek? Köyden çektiğim çilelerden geldim. Burada da başıma bu geldi. Burada hep eziliyorum.”
Cebrail Polat son olarak, “Ne gelirse garibanın başına geliyor. Zengine bir şey olmuyor” diye konuştu.

Türkmen: Patron ‘kazadır olur’ dedi!
İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Ersin Türkmen, şirketteki çalışma şartlarını ve işçilere yapılan baskıları anlattı. Türkmen, “İş sağlığı ile ilgili bir önlem yok. Kaza riski çok yüksek. Yaşanan olaylar UPS’nin gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor. Bir vincin bile kaldıramadığı yükü işçinin sırtına yıkmaya çalışıyorlar. Risk bilindiği halde bu işi yaptırmaya çalışıyorlar. Hayati tehlike geçirmesine göz yumuyorlar. Kaza geçirdikten sonra patron ‘kaza bu, olabilir’ şeklinde kolaycı bir yaklaşım gösterdi. İşçilerin çok ağır şekilde çalıştıkları ortada. Mücadelemiz bu koşulların hepsini değiştirmek için var. Türkiye’nin tüm bölgelerinde yaptığımız örgütlenme çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.