SENDİKAL GÜÇBİRLİĞİ TOPLANTILARI ADANA VE DİYARBAKIR’DA YAPILDI

“Demokratik, mücadeleci ve güçlü, yeni bir sendikal hareket” sloganı Türkiye’nin dört bir yanında yükselmeye devam ediyor.  Platform,  bölge toplantılarının beşincisini 22 Ekim 2011 tarihinde Adana Galeria İş Merkezi Seyir Tiyatro Sanatevi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya yaptı.  Akkaya konuşmasında Adana’da kapatılan 52 fabrikaya dikkat çekerek bu fabrikaların yanlış yürütülen politikalar nedeni ile iflas ettiklerini söyledi.  Akkaya, “Adana bugün işsizlikte ülkenin birinci haline getirildi. Bu bir kader değil, siyasi dayatmadır. Türkiye’deki ekonomi politikaları işsizliği derinleştirdi” dedi.

Genel Başkanımız Kenan Öztürk, güçbirliğini oluşturan sendikaların asıl amacının güçlü bir sendikal hareket yaratmak olduğunu ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde emekçilerin ve işçi sınıfının böyle bir harekete ihtiyacı var. 5 milyondan fazla insan açlık sınırının altında asgari ücret ile çalışıyor. Çalışabilir nüfusun %20’den fazlası işsiz. Taşeronlaşma tüm sektörlerde çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Taşeronlar hiçbir hak hukuk tanımadan günde 12-14 saat köle gibi işçi çalıştırıyorlar. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller hükümetin ileri demokrasi söylemine rağmen aynen devam ediyor. Mücadeleci sendikal anlayış tasfiye edilerek işbirlikçi ve yandaş sendikalar yaratılıyor. Mevcut uzlaşmacı sendikal anlayış ile bu saldırıları durdurmak olanaklı olmadığı için yüzünü işçi sınıfına dönen, dayanışmayı ve mücadeleyi esas alan yeni bir sendikal anlayış için bir araya geldik” dedi.

Platform toplantılarının altıncısı ise “kardeşlik ve barış” mesajıyla 2 Kasım 2011’de Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı. Sendikamız Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Ülkeyi yönetenlerin son zamanlarda kullandığı dil, ayrışmayı, çatışmayı ve düşmanlaşmayı körüklüyor. Oysa bu ülkenin barışa ve kardeşliğe ihtiyacı var. Biz, emek örgütleri olarak sürdürülen ayrıştırıcı propagandaya rağmen birliği, kardeşliği ve barışı savunmaya devam etmeliyiz” dedi. Biraraya geliş amaçlarını sendikal hareketi bugün içine düştüğü durumdan kurtarmak olarak ifade eden Öztürk, itibarsızlaştırılan, güvensizleştirilen” harekete dikkat çekti.  Sendikacıların toplumun taleplerinden koptuğundan en büyük itibarsızlaşmayı da burada yaşadıklarından söyledi.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise Diyarbakır’ın uzun yıllardır acılar yaşatan toplumsal sorunların kalbinde olan bir kent olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Diyarbakır, aynı zamanda 30 yıldır süren şiddetin, çatışmaların ve acıların gölgesindeki bir şehirdir. Adı Kürt sorunu olarak konulan sorunun çözümü için gerekli demokratik barışçı ve hoşgörülü ortamın sağlanamaması hem Diyarbakır’ı hem bölgeyi hem de Türkiye’yi yakıyor. Toplumsal dokuyu içten içe çürütüyor. Kardeşliğimizi pekiştirmenin temel koşulu, emek mücadelesinde birleşmektir. Bizleri sömüren, yoksullaştıran, aç, işsiz ve güvencesiz bırakan kapitalizme dolayısıyla emperyalizme karşı da mücadele etmektir. Emeğin iktidarı barışın da güvencesi olacaktır. Gelin, siyasete müdahil olalım. Barış ve kardeşlik türkülerini hep birlikte söyleyelim. Sendikalar giderek küçülmekte, güçsüzleşmekte, etkisizleşmekte ve en kötüsü de giderek itibarsızlaşmaktadır. Sendikal hareketin içinde bulunduğu bu duruma müdahale etmek istiyoruz ve bu durumdan ancak yapısal dönüşümle çıkılabileceğine inanıyoruz.”

Platformun diğer toplantıları 12 Kasım’da Ordu’da, 19 Kasım’da Ankara’da ve 26 Kasım’da ise İstanbul’da yapılacak.