Her gün 30’a yakın dilde Dünya’nın dört bir yanından işçi ve sendika haberlerini paylaşan bir internet haber servisi ve iletişim ağı olan Labourstart Küresel Dayanışma Konferansı’nın ikincisi “Sosyal Ağlardan Sosyal Devrimlere” başlığı ile 18-20 Kasım tarihleri arasında Petrol-İş Genel Merkezi’nde yapıldı.
Konferansa Orta Doğu ve Afrika’dan, Mısır, Tunus, Bahreyn, Ürdün, Cezayir, Irak, Yemen, Kenya, Zimbabwe; Filipinler , Hong Kong, Avrupa, ABD ve Kanada’dan çok sayıda sendikacı ve emek örgütleri temsilcileri katıldı.
Konferansın programı, 18 Kasım’da Gebze’de direnişte olan GEA Metal işçilerini ziyaret ile başladı. 19 Kasım Cumartesi günü genel oturumlar ve atölye çalışmaları şeklinde devam eden konferans 20 Kasım Pazar günü sona erdi. Konferansta sendikamız Merkez Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Yıldırım, Türkiye’de Sendikal Hareket ve Örgütlenme Deneyimleri başlıklı oturumda konuşarak, 272 gün süren UPS direnişini ve örgütlenme mücadelesini anlattı.
En yoğun katılımın Ortadoğu’dan olduğu konferansta Afrika’dan Asya’ya örgütlenme deneyimleri paylaşıldı.
İnternet, Sosyal Medya ve Sendikalar, Cinsiyet Eşitliği ve Sendikalar, Güvencesiz Çalışma ve Güvencesizleştirme, Arap Baharı ve Sendikalar, Göçmen İşçiliği, Çalışma Mevzuatı Reformları ve Alternatif İşçi Örgütlenmeleri başlıklarını da içeren toplam 25 oturum gerçekleştirildi.
Kapanış oturumunda konuşan Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, tüm katılımcılara teşekkür ederek Türkiye’de sendikal hareketin içinde bulunduğu durumu kısaca özetledi. Türkel, Sosyal medyanın olanaklarının sendikal örgütlenme açısından öneminin farkında olduklarını belirterek bu konuda yaptıkları çalışmaları aktardı.
Atölye çalışmalarının raporlarını sunduğu kapanış oturumunda, bağımsız sendikal örgütlenmelerin ve küresel saldırılara karşı uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekildi.
Konferans katılımcıların kendi dillerinde enternasyonal marşını okumasıyla sona erdi.
LabourStart’ın Türkiye’ye yönelik yaptığı kampanyalardan bazıları şöyle : Petrol-İş Sendikası Polyplex Kampanyası, TÜMTİS UPS Örgütlenme Kampanyası, DİSK Sendikal Yasalar Demokratikleştirilsin Kampanyası, Birleşik Metal-İş Sendikası’na yönelik çeşitli saldırılar karşısında dayanışma kampanyası, Tekgıda-İş Sendikası yöneticileri ve pek çok sendikacının yargılandığı Tekel davası dayanışma kampanyası, Deri-İş, Tez-Koop-İş, Koop-İş , Ağaç-İş ve pek çok sendikanın dayanışma kampanyaları.