UNI/ITF KÜRESEL TESLİMAT AĞI TOPLANTISI LONDRA’DA YAPILDI

 

Üyesi bulunduğumuz Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ile Uluslararası Sendikalar Ağı (UNİ) sekretaryaları tarafından ortaklaşa düzenlenen Küresel Teslimat Ağı toplantısı 15-16 Mayıs 2012 tarihlerinde Londra’da yapıldı. Dünyanın dört bir yanından 100’den fazla sendikacının katıldığı toplantıda sendikamızı Genel Başkanımız Kenan Öztürk temsil etti.

Toplantı,  ITF Genel Sekreteri David Cockroft’ın açış konuşması ile başladı. Cockroft, DHL, UPS, FEDEX, TNT ve GEOPOST DPD şirketlerinin örgütlenmesi amacıyla kurulan ağın büyümesini kutlayan bir video sundu ve farklı ülkelerdeki söz konusu şirketlerdeki örgütlenme projeleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıda Genel Başkanımız Kenan Öztürk,  2010 yılında ITF ile birlikte başladığımız UPS örgütlenme kampanyamızın 2011 yılında başarılı bir toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile sonuçlandığını söyleyerek, UPS işçilerinin TİS ile elde ettikleri kazanımları anlattı. Öztürk, UPS başarısının kalıcı olması ve ilerlemesi için diğer yerli ve uluslararası kargo şirketlerinde de örgütlenmenin önemine işaret ederek, bunun için sendikalar arasındaki uluslararası dayanışma ve desteğin güçlenerek devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kenan Öztürk, Genel Sekreter David Cockroft şahsında tüm ITF yöneticilerine, ETF yöneticilerine ve Genel Sekreteri Ken Hall şahsında Amerika’da UPS işçilerini temsil eden TEAMSTERS sendikasının tüm yöneticilerine, üyelerine, UPS Kargo’daki örgütlenme çalışmasına katkılarından dolayı teşekkür etti. Direniş süresince delegasyon göndererek destek sunan ve uluslararası eylem günlerinde dayanışma eylemleri yapan diğer sendikaların, UPS örgütlenmesindeki başarıda önemine vurgu yaparak TÜMTİS olarak uluslararası dayanışmanın önemini bildiklerini ve kendilerinin de diğer sendikalara gereken her türlü desteği sunacağını ifade etti.

ITF Genel Sekreteri David Cockroft, Teamsters Sendikası Genel Sekreteri ve Mali İşler Müdürü Ken Hall ve Küresel Stratejiler Müdürü Tim Beaty ile yapılan görüşmelerde, uluslararası şirketlerdeki örgütlenme taktik ve stratejileri konusunda da değerlendirmeler yapılarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

İki gün süren toplantıda katılımcı sendikacılar, DHL’deki insan hakları ihlalleri, DHL’nin sendika karşıtı tutumuna ilişkin raporlarını sundular. Küresel eylemlerin ve daha iyi iletişimin sendikalara yardımcı olabileceğine sendikamızın UPS örgütlenmesi örnek verilerek sıklıkla vurgu yapıldı. Yakın zamanda yayımlanan farklı ülkelerdeki hak ihlallerinin yer aldığı DHL’nin Kurumsal Sorumsuzluk Beyaz Kâğıt belgesi tartışılarak küresel kampanyanın sonraki adımları değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca web temelli ve şifre korumalı Stratejik Sendikal Örgütlenme, Araştırma ve Haritalandırma Veritabanı (STORM) sisteminin tanıtımı yapıldı. Henüz hazırlık aşamasında olan bu sistem, ana iletişim sorumlularının erişebileceği şekilde olacak ve farklı ülkelerdeki sendikaların sağladığı bütün verileri depolayarak bilgi paylaşımına olanak sağlayacak.

UPS ve TNT birleşmesinin de değerlendirildiği toplantıda delegeler, hem merkezi hem bölgesel düzeyi hedefleyen bir yaklaşım üzerinde anlaştılar.

Toplantıda ayrıca, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Almanya, Bahreyn ve Ürdün’de devam eden örgütlenme kampanyalarının anlatıldığı sunumlar yapıldı.