Taşeron Uygulaması Can Almaya Devam Ediyor

Kozlu maden ocağında meydana gelen ve 8 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan iş cinayetine ilişkin Merkez Yönetim Kurulumuz bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

logo

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Kozlu’daki maden ocağında metan gazı patlaması sonucu 8 işçinin hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendik. 8 işçinin ölümüne yol açan iş cinayeti, taşeron firmaya bağlı işçilerin, ocakta hazırlık çalışması yaptığı bölümde meydana geldi ve Zonguldak yine karalar bağladı.

Maden ocaklarında meydana gelen ve sonu ölümle biten kazalar ilk değil. 2010 yılında, Zonguldak’ta özel bir şirkete ait Karadon maden ocağında çıkan grizu patlamasında 30 madenci hayatını kaybetmişti. Yerin 540 metre altında meydana gelen göçük sonrasında bölgeye giden yetkililerin ölümleri “kader” olarak açıklaması ise hafızalarda yer edinmişti.

Yine, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, 2012 yılı boyunca en az 878 işçi hayatını kaybetti. Bunlardan 83’ü enerji, 80’i maden işçisiydi. Madencilik sektöründe geçen yıl yaşanan 131 iş kazasından 29’u Zonguldak’ta meydana geldi.

Kar hırsıyla hareket eden ve işçi sağlığını hiçe sayan taşeron uygulaması can aldı ve can almaya devam ediyor. Kozlu’da taşeron şirket adına yaşamını yitiren maden işçilerinin, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortam ve şartlarda çalıştırıldıkları bu kaza ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir kamu kurumu olan TTK, özelleştirme sonrasında üretim öncesi hazırlık işlerini taşerona ihale ederek işi inşaat şirketlerine vermiştir. Böylece üzerindeki sorumluluğu da taşerona devretmiştir.

Kaza sonrasında ortaya çıkan ihmaller zinciri, denetim mekanizmalarının işleyişi hakkında da yeterince bilgi vermektedir. Daha önce denetim yapılan işletmede tespit edilen kusurlara rağmen önlemler alınmamış ve işçiler adeta ölüme gönderilmişlerdir. Kozlu’da ihmal sonucu meydana gelen ölümlerde taşeronlaştırmayı bir “ekonomi politikası” olarak gören hükümet de sorumludur. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için kılını kıpırdatmayan TTK ve Enerji Bakanlığı bu iş cinayetinin işbirlikçisi, suç ortağıdır.

Madenlerde yaşanan ölümler, ne “grizu patlaması dünyanın her yerinde oluyor” şeklindeki aymazca tutumlarla ne de “kader” olarak açıklanamaz. Vahşi kar hırsının, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının bir sonucu olarak artık kaçınılmaz hale gelen bu kazaların son bulması, işçi sağlığı ve güvenliği için ciddi adımların atılması gerekiyor.

8 işçinin ölümünde ihmali ve kusuru olan sorumluların yargı önüne çıkarılması, yaşanan iş cinayetlerinin hesabının sorulması, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor; Kozlu’da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz.