DHL Türkiye’de iki yıldır devam eden örgütlenme çalışmamızı engellemek için işveren ile işbirliği yapan Hak-İş’in ve DHL Türkiye’nin uygulamalarını dillendiren ve DHL Türkiye’ye çağrıda bulunan üst örgütümüz Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından uluslararası medyaya gönderilen basın açıklamasını aşağıda bulabilirsiniz:
11 Ocak 2013
TÜMTİS’in kendi yetkilerinin de tanıklıklarına dayanarak verilen bilgilere göre DHL Türkiye, işçileri yeni kurulmuş olan Taşıma-İş Sendikası’na üye olmaya zorlayarak ITF üyesi Tümtis sendikasının şirket içinde zor şartlar altında kazandığı temsiliyeti yok etmeye çalışıyor.
DHL Türkiye’nin 5 Aralık 2012 tarihinde kurulan Taşıma-İş Sendikası’na işçilerin üye olması için artan bir baskı uyguladığı görülüyor. İşçiler, Tümtis’e insan kaynakları müdürlerinin koordinasyonunda, DHL depo ve diğer müdürlerinin arabalarla ve minibüslerle işçileri Taşıma-İş’in bağlı olduğu Hak-İş bürolarına götürerek üye olmaya zorladığı bilgisini verdi.
Bu bilgiler aynı zamanda 11 Ocak sabahında DHL Bayrampaşa Depo Müdürü Hayri Güner tarafından Hak-İş bürosuna götürülen 7 işçiyi gören Tümtis çalışanları tarafından da doğrulanıyor.
İşçiler ayrıca müdürlerin kendilerine akşam saatlerinde depolardan çıkmak üzereyken ya Taşıma-İş’e üye olursunuz ya da yarın sabah işe dönemezsiniz dediklerini iddia ediyor.
Nisan 2011 tarihinden bu yana 20’den fazla işçi sendikada örgütlenmek istedikleri için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin çoğu 200 günü aşkın zamandır DHL depolarının önünde oluşturdukları barışçıl direniş alanlarında mücadelelerini devam ettiriyor.
ITF genel başkanı Paddy Crumlin “Bu bilgiler bize ciddi endişe veriyor. Bu çeşit davranışlara uluslararası camia tarafından müsamaha gösterilmeyecektir. Tümtis DHL yöneticileri ile bu sorunu sonlandırma konusunda görüşmelere başlayabilmek için çok çaba sarf etti.”
“DHL Türkiye’ye bu durumu acilen araştırması ve uluslararası alanda da tanınan işçilerin kendi seçimleri ile sendikaya üye olma haklarını engelleyecek tehditleri ve her türlü çabayı ortadan kaldırması çağrısında bulunuyoruz.”
İşten çıkarılan işçilerin de desteğiyle ITF sorunun ilk başladığı günden bu yana ‘DHL Türkiye’de Saygı’ kampanyasını yürütüyor. Daha fazla bilgi için kampanyanın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.