(31.05.2013) Almanya’da düzenlenen DHL yıllık Genel Kurul toplantısında şirketin Türkiye’de çalışanlarına yönelik sendikal baskıları gündeme getirildi. Yaklaşık 700 hissedarın katıldığı toplantıda şirketin CEO’su Frank Appel’a, “Türkiye’deki sendikal baskılara son verin ve TÜMTİS’le anlaşın” çağrısı yapıldı.
Alman Posta Şirketi DHL’nin hissedarlar toplantısı geçtiğimiz Çarşamba günü Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirildi. DHL Türkiye’de yaşanan sendikal örgütlenme sorunu toplantının ana gündemini oluşturdu. Toplantıda söz alan 21 hissedardan 14’ü DHL Türkiye’de sendikamız üyesi işçilere yönelik sendikal baskılara değinerek bu durumdan son derece rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Türkiye’deki haksız uygulamanın şirketin görüntüsünü de zedelediğine vurgu yapan konuşmacılar sorunun bir an önce işçiler ve TÜMTİS lehine çözülmesini istedi.
Konuşmalar üzerine zor anlar yaşadığı belirtilen DHL Şirketi CEO’su Frank Appel’ın ise toplantıda iki saat boyunca ‘savunma’ yapmak zorunda kaldığı ifade edildi. Appel’ın, “sorunu çözmeye çalışıyoruz” dediği öğrenildi.
DHL Örgütlenme Sorunu Alman Basının da Gündeminde
Toplantının sürdüğü saatlerde ITF, UNI, Ver.di ve DİDF’in daveti üzerine Almanya’da bulanan Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz ile DHL işçisi Aysel Şimşek ise basının karşısındaydı.
Dışarıda bekleyen gazetecilerin sorularına yanıt veren Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz, bir soru üzerine şunları ifade etti:
“DHL işvereni örgütlenmemizi engellemek için işten çıkarmalar, sürgüne göndermeler, baskı ve tehditlerle sonuç alamayınca Hak-İş’e bağlı bir taşeron sendikayı kurdurarak işçileri zorla ve tehditle bu sendikaya üye yapmaya çalışmıştır. Uluslararası kamuoyuna her iki sendikaya da eşit davrandığını ilan eden DHL işvereni toplu sözleşmenin tarafı olmamasına, yetkisiz bir sendika olmasına rağmen taşeron sendikanın yöneticilerini depolarında ağırlamış, çalışanlarıyla toplantı yapmalarına olanak sağlamıştır. Taşeron sendikanın yöneticileri çalışanların gösterdikleri tepki ve protestolardan sonra depolardan ayrılmak zorunda kalmışlardır. İşverenin sendikal örgütlenmeyi engellemeye dönük bu son hamlesi de tutmamıştır. Sendikamız DHL’deki mücadelesini toplu sözleşme imzalanana kadar kararlılıkla sürdürecektir.”
‘DHL İşvereni Örgütlenmemizi Engelliyor’
DHL işçisi Aysel Şimşek de, 4 yıl çalıştığı DHL’de sendikal nedenlerden dolayı işine son verildiğini, kendisi gibi 35 işçinin daha aynı gerekçelerle işten çıkarıldığını aktardı. DHL Türkiye’deki esnek çalışma koşulları, mesai saatlerinin ödenmemesi, çalışma koşullarının ağırlığından bahseden Şimşek, DHL’nin yıllardır bu şikâyetleri duymazdan geldiğini ifade etti. İşverenin sistematik olarak sendikal mücadeleyi engellemeye çalıştığını belirten Şimşek, son olarak kendilerine yakın yetkisiz bir sendikayı işyerine getirdiklerini ifade etti.
Toplantı öncesinde dağıtılan bildirilerle de DHL Türkiye işçilerine destek çağrısı yapıldı.
Uluslararası Sendikalardan Destek
Genel Sekreterimiz Gürel Yılmaz, DHL Genel Kurul toplantısı öncesinde uluslararası iki sendika (ITF, UNI) ile Almanya Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda da DHL’de örgütlenmesinde gelinen son durumu paylaştı. ITF Kampanyalar Koordinatörü Ingo Marowsky ve Ver.di Genel Başkan Yardımcısı Andrea Kocsis’in katıldığı toplantıda sorun çözülene kadar sendikamızla tam destek içerisinde olunacağı ifade edildi.