Avrupa Parlamentosu’ndan DHL İşçilerine Destek

ap(27.06.2013)Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grubu bulunan sosyalist ve demokrat parlamenterler ile yapılan toplantıya katılan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, DHL Türkiye örgütlenme sorununun uluslararası bir sorun olduğunu vurgulayarak destek istedi.

DHL Türkiye örgütlenmesi kampanyasına ilişkin toplantı AP üyesi parlamenterlerin katılımı ile 25 Haziran 2013 tarihinde Belçika’da gerçekleştirildi. Toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Kenan Öztürk ile Uluslararası İlişkiler Uzmanımız Emel Türker katıldı. Uluslararası üst kuruluşumuz ITF, UNI ile Almanya ve Belçika sendikalarından temsilcilerin de katıldığı toplantıya Evelyne Gebhardt (Sosyalist-Demokrat Grup-Almanya) başkanlık yaptı.

DHL İşçisi Baskı Altında

DHL Türkiye örgütlenmesine ilişkin konuşma yapan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, DHL’de örgütlenme çalışmasının bir yılı aşkın bir süredir devam ettiğini, bu süre zarfında DHL yönetiminin sendikamıza üye olan işçilere baskı ve tehdit uygulayarak istifaya zorladığını dile getirdi. Başkan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Mücadelesinden vazgeçmeyen ve istifayı reddeden 37 işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. DHL yönetimi, Öz Taşıma İş adlı bir sendikayı kurdurarak mücadelemizi kırmaya, işçileri bölmeye çalıştı. Ancak mücadelemiz ilk günkü kararlılığı ile 376 gündür devam ediyor. DHL işvereninin bu haksız uygulamaları bizi yıldıramayacak ve mücadelemize başarıya ulaşana kadar devam edeceğiz. Eminim ki bu toplantıdan çıkan kararlar da mücadelemize güç katacak ve başarıya ulaşmamızı hızlandıracaktır.”

DHL’de yüzde 24’lük hisseye sahip olan Alman Hükümeti’nin de söz konusu bu uygulamalardan sorumluluğu bulunduğuna vurgu yapan Başkan Öztürk, bu bağlamda Türkiye’de Alman Başkonsolosluğu ile görüşmeler yapıldığını hatırlattı. Başkan Öztürk,

“Bu şirkette yaşanan hukuksuzluğa ve örgütlenme hakkı ihlaline karşı, siz değerli parlamenterlerden destek istiyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren çok uluslu firmaların sendikal örgütlenmeye karşı düşmanca tutumu diğer işverenleri de cesaretlendirmekte ve örgütlenmeyi neredeyse olanaksız hale getirmektedir” dedi.

ap_2DHL Örgütlenmesi Uluslararası Bir Sorun

DHL Türkiye’ye örgütlenmesinin uluslararası bir sorun olduğuna vurgu yapan Başkan Öztürk, “Buradaki sorun sadece Türkiye’deki DHL işçilerinin sorunu değildir. DHL şirketi, sendika karşıtı kampanyayı birkaç ülkede daha sürdürmektedir. Bağlı bulunduğumuz federasyonumuz ITF ve UNI ile birlikte şirketin bu tutumuna karşı ortak mücadele sürdürüyoruz. Bu tutuma karşı sizlerin de desteğini istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de Gezi Parkı yıkımı ve sonrasında gelişen protesto gösterilerine de değinen Başkan Öztürk, “Türkiye’de insanlar demokrasi talebiyle ve tamamen barışçıl gösterilerle sokağa çıktıklarında bile aşırı bir polis şiddeti ile karşı karşıya kalıyor. İşçiler, bu şartlar altında kendi hakları için mücadele etmeye çalışıyor” dedi.

Alman Milletvekili Steinruck: DHL Türkiye İşçilerinin Yanındayız

Toplantının açılışında AP Vekili Jutta Steinruck’un kaleme aldığı bir mektup okundu. Steinruck mektubunda şu görüşlere yer verdi;

“Bu toplantı çok büyük bir öneme sahip. Biz parlamenterler olarak bütün dünyada operasyon yürüten Avrupalı şirketlerin hem Avrupa’daki hem de dünyanın diğer yerlerindeki faaliyetlerin sorumluyuz. Bir Alman şirketi olan Deutsche Post- DHL, TÜMTİS sendikasına üye oldukları için işçileri işten çıkardı ve bu işten çıkarmaların sendikal nedenle olduğu mahkeme kararları ile de kanıtlandı. Bu sorunu çözmek için yapıcı bir diyaloga ihtiyacımız var. Bu sorunu daha fazla gündeme getirmemiz gerekiyor. ITF ve UNI Küresel Sendikası tarafından yürütülen güçlü kampanyaya bizim de katkı sağlamamız gerekiyor. Çalışanların örgütlenme hakkının garanti altına alınmasına ve iyi çalışma koşullarına ihtiyacı var. Bunlar sadece kâğıt üzerinde kalmamalı, uygulamaya da geçmeli. DHL Türkiye çalışanlarının ve yürütülen kampanyanın arkasındayız.”

‘DHL’deki Sorunu Çözmeliyiz’

Daha sonra söz alan AP Sosyalist-Demokrat Grup İspanya Milletvekili Alejandro Cercas da, sendika hakkının evrensel bir hak olduğunu belirterek şunları dile getirdi;

“Bu karşılaştığımız sorunlar saygı eksikliği ve sosyal adaletsizliğin sonuçlarıdır. Oysaki herkesin uluslararası anlaşmalar ile de garanti altına alındığı üzere çalışma hakkı, insan onuruna yakışan bir iş temel bir insan hakkıdır. Bu hak sadece Avrupa’nın coğrafi sınırları ile sınırlı olmayan evrensel bir haktır. Avrupa Birliği olarak bu sorunların takipçisi olmamız gerekiyor. Denetleme mekanizmalarını güçlendirmemiz gerekiyor. AB olarak önümüzde bunun için uzun bir yol var ancak bu süre boyunca da elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Haydi, iş birliği yapalım ve bu sorunu çözelim. Şirketler için marka değeri çok önemlidir. İnsanlara bu markaların neler yaptığını anlatalım ve uyguladıkları bu şiddete karşı duralım.”

DHL Türkiye örgütlenmesine destek için girişimlerini sürdüreceğini belirten Cercas bir sonraki konuşmasında da şunları ifade etti;

“Ben İspanya’dan geldim. Franco zamanında yaşadıklarımız hatırlıyorum. Hepimiz için demokrasi, Avrupa Birliği bir hayaldi. Elbette şu anda AB bir cennettir demiyorum ama kötünün en iyisidir ve demokrasiden ve haklardan konuşabildiğimiz bir yerdir. Bizim grubumuz bu DHL Türkiye’de yaşanan bu sorunun çözümü için elinden geleni yapmaya hazırdır. Aynı zamanda başkanı olduğum komisyonda da bu sorunu gündeme getireceğim. Türkiye’nin üyeliğini de destekliyorum ama Türkiye’de insanlar özgür olduğunda ve demokrasiden konuşabildiğinde bunun mümkün olacağını düşünüyorum ve istiyorum. Hiçbir şekilde yalnız olmadığınızı unutmayın.”

ap_1‘DHL Konusunda AP’ye Soru Önergesi Vereceğiz’

Toplantıya başkanlık yapan Evelyne Gebhardt de DHL Türkiye sonunun aynı zamanda bir demokrasi sorunu olduğunu vurguladı. Gebhardt konuşmasında özetle şunları dile getirdi:

“Bundan sonra yapacağımız şeyler olacak. Öncelikle Türkiye’de yaşanan sorunlar aynı zamanda demokrasi sorunudur. Demokratik haklar, işçi hakları ve sendikal hakları güvence altına alınana kadar desteğimiz devam edecektir. Biz Avrupa Birliği’nde demokratik bir Türkiye istiyoruz. Özel olarak DHL Türkiye’de yaşanan sorunlar için ise Avrupa Parlamentosu’na bir soru önergesi vereceğiz. Grubumuzun ilk toplantısında bunu gündemimize alarak bununla ilgili grup içinde de bir tartışma başlatacağız. DHL Türkiye’nin yaptığı ihlallerin daha fazla insan tarafından bilinmesi için de elimizden geleni yapacağız, bütün erişim ağlarımızı da bu konu için seferber edeceğiz. Aynı zamanda DHL yönetimi ile de bu sorunu görüşüp çözüme kavuşturabilmek için iletişime geçmeye çalışacağız. Unutmayın ki her zaman yanınızdayız ve sizin için elimizden geleni yapacağız.”

Uluslararası Sendikalardan Destek

Federasyonumuz ITF, UNI Küresel Sendikası ve Ver.di Sendikası temsilcileri de DHL örgütlenmesi çalışmasına tam desteklerini yineledi ve başarana kadar kampanyanın hızla devam edeceğini belirtti.

DHL İşçilerine Selam ve Dayanışma Mesajı 

Daha önce direniş alanımızı da ziyarete gelen ve toplantı esnasında başka bir ülkede olan Avusturya Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu vekili Evelyne Ragner da asistanı aracılığıyla direnişteki DHL Türkiye işçilerine dayanışma ve selamlarını gönderdi.

Toplantının Katılımcıları: Evelyne Gebhardt (Alman Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekili), Alejandro Cercas (İspanya Sosyalist İşçi Partisi Avrupa Parlamentosu Milletvekili), Alen Clifford (ITF Tedarik Zinciri Örgütlenme Kampanyaları Asistan Koordinatörü), Cristina Tilling (ETF), Dr. Sigrun Schmidt (Ver.di), Oliver Roethig (UNI Avrupa Genel Sekreteri), Cornelia Broos (UNI Avrupa Politikalar Uzmanı), Stephen De Matteo (UNI Küresel Sendikası), Alan Tate (UNI Küresel Sendikası Kampanyalar Yöneticisi), Tom Peeters (BTB-Belçika Taşıma İşçileri Sendikası)