Kadın İşçilerin Talebi: Eşit ve Güvenceli İş!

“Evde, İşte Çalışıyoruz, Sağlığımızdan Olmak İstemiyoruz” teması ile düzenlenen 2. Kadın Çalıştayı, geçtiğimiz yıl iş cinayeti sebebiyle hayatını kaybeden Satiye Gür anısına Çerkezköy’de gerçekleştirildi.

kadin_2

Sendikamızın da bileşenleri arasında yer aldığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Kadın Meclisi’nin düzenlediği 2. Kadın Çalıştayı, işyeri hekimi, akademisyen, hukukçu ve çeşitli işkollarında çalışan kadın işçilerin katılımıyla Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti.

Sendikamız üyesi DHL işçilerinin de katıldığı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun masaya yatırıldığı çalıştayda, kadınların işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilgilenmesi, haklarında ısrarcı olması ve örgütlenmesi gerektiği sonucu çıktı.

dhl_kadin_isciler

Patronlar Güvenlik Önlemlerini Maliyet Artışı Olarak Görüyor

Çerkezköy, Çorlu, İstanbul ve Tuzla bölgesinde atölye çalışmalarından deneyimlerin aktarıldığı Çalıştayda, açılış konuşmasını yapan İş Güvenliği Uzmanı Serpil Kemalbay, işverenler tarafından maliyet artışı olarak görülen işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle erkek ve kadın işçilerin çalışma yaşamının bir işkenceye dönüştüğünü ve yüzlerce işçilerin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Kadın işçilerin ucuz işgücü olarak daha fazla sömürüldüklerine vurgu yapan Kemalbay, kadınların çalışma yaşamında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti.

Risk Analizi ve Tedbirler Konusunda Israrcı Olmalıyız

İşyeri Hekimi Filiz Ayla, olumsuz çalışma koşulları nedeniyle meydana gelen birçok hastalığın meslek hastalığı olarak tanımlanmadığını ifade ederken; İş güvenliği tedbirlerinin neler olduğu konusunda açıklamalarda bulunan İş Güvenliği Uzmanı Arzu Oğuzkurt Doğan da, bir çok işyerinde tedbirlerin kağıt üzerinde kaldığını ifade etti.

kadın_çalıştay_1

Doğan, İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmasının sağlanabilmesinin ise öncelikle işçilerin çalışma yaşamındaki risklerin ve alınması gereken tedbirleri istemeleri konusunda bilinçli ve ısrarlı olmaları gerektiğine dikkat çekti.

 

İş Yaşamında Cinsiyetçi Yaklaşımlar
Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan Necla Akgökçe de, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin erkek merkezli düşünülerek belirlendiğini ve kadınların sağlık sorunlarını tamamen görünmez kıldığına dikkat çekti. Kadının hem evde hem işyerinde çalıştığına vurgu yapan Akgökçe, kadın işçilere ev işi olarak görülen işlerin de yüklendiğini böylece, daha fazla sömürüye maruz kaldıklarını ve sağlıklarını daha fazla yitirdiklerini, daha fazla iş kazasına maruz kaldıklarını belirtti.

Akgökçe, yetersiz olan ve çoğu kağıt üstünde kalan işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin kadın işçilerin de sağlık koşullarının dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini bunun için de kadın işçilerin bilinçlenmeleri ve mücadele vermeleri gerektiği belirtti.

Çerkezköy’de çalıştığı ambalaj fabrikasında enjeksiyon makinesini temizlerken can veren Satiye Gür’ü anlatan kısa oyun katılımcılara duygulu anlar yaşattı.
Çerkezköy’de çalıştığı ambalaj fabrikasında enjeksiyon makinesini temizlerken can veren Satiye Gür’ü anlatan kısa oyun katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

Daha Fazla Bilinçlenmeliyiz!

Sunumların ardından gerçekleştirilen forumda ise tekstil, gıda, lojistik, sağlık ve ev işçisi olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışan kadın işçiler söz alarak deneyimlerini aktardı. Özellikle kadınların işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizildi.