“DHL Sendikalar Ağı” Toplantısı Hindistan’da Yapıldı

ITF’nin çağrısı ile Hindistan’da bir araya gelen DHL Şirketinde örgütlü farklı ülke sendikaları, DHL-Hindistan işçileri ve sendikalarıyla dayanışma kararı aldı. 

konferans_1

DHL şirketinde örgütlü bulunan sendikalar, Hindistan’da biraraya gelerek şirketin buradaki çalışanlarına yönelik baskılarını gündemine alan bir toplantı gerçekleştirdi. ITF’nin çağrısı ile 15-17 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilen “DHL sendikalar ağı” toplantısına Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 26 ülkeden 80 sendika temsilcisi katıldı.
Toplantıda sendikamızı Genel Başkanımız Kenan Öztürk ile uluslararası ilişkiler uzmanımız Göknur Marş temsil etti.

konf_2DHL’nin Hindistan ayağında bir süredir örgütlenme faaliyeti yürüten İki sendika; DHL-Delhi ve DHL-Mumbay sendikaları, işverenin yoğun baskısı ile karşı karşıya. DHL işvereni, şirket bünyesindeki kuryeleri kağıt üzerinde “yönetici” pozisyonunda göstererek çalışanların sendika hakkını engelliyor. Hindistan yasalarına göre şirkette “yönetici” statüsünde çalışanlar sendikaya üye olamıyor.

Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) bu duruma dikkat çekmek ve örgütlenme faaliyetini gözden geçirmek amacıyla bağlı bulunan sendikaları Hindistan’da toplantıya çağırdı. ITF, yapılan toplantının sonucunda, Hindistan’daki sendika karşıtı tutumun devam etmesi halinde küresel düzeyde eylem yapma kararı aldı.

‘DHL Şirketi Hindistan’da Sendika Hakkını İhlal Ediyor’
Toplantıda konuşan ITF Kargo ve Lojistik Bölüm Başkanı İngo Marowski, DHL-Hindistan’daki sendika karşıtı tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Şirketin geçmişte Türkiye ve birçok ülkede daha benzer bir tutum sergilediğini, bu durumun mücadele ile aşıldığını hatırlatan Marowski, “DHL şirketi Hindistan’daki bu tutumundan vazgeçmez ise uluslararası düzeyde dayanışma kampanyası örgütleyerek, yeni eylem kararları alacağız” dedi.

Başkan Öztürk: DHL-Hindistan İşçileriyle Dayanışmamız Sürecek
Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Kenan Öztürk de, sendikal mücadele veren DHL-Hindistan işçileriyle sonuna kadar destek ve dayanışma içinde olunacağını söyledi.
Başkan Öztürk, uluslararası dayanışmanın önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi;
“Sendikamızın, 2010 yılında başlattığı UPS örgütlenmesinde ITF, ETF ve bağlı sendikaların muazzam desteği oldu. UPS’de 282 gün süren direnişimiz kazanımla sonuçlandı. Yine, 2012 yılında DHL’de başlattığımız örgütlenme mücadelesinde işverenlerin sendika karşıtı tutumu ile karşılaştık. İşten çıkarma ve istifa baskısına rağmen 476 gün süren direnişimizin ardından işveren sendikamızın taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. DHL’de sendikal örgütlenme ile önemli kazanımlar sağlandı. Bin’e yakın taşeron işçi kadroya alındı. Ücretlere yüzde 20 ila 30 arasında değişen oranlarda zam ve 2 ikramiye alındı. Yakacak, eğitim, doğum yardımı gibi sosyal hakları içeren maddelerde önemli kazanımlar elde edildi. İşçiler, toplusözleşmeli ve iş güvenceli bir çalışma düzenine kavuştular. Her iki şirketteki mücadele, Türkiye’deki kardeş sendikalarımızın desteği, federasyonumuz ITF ile üyesi olduğumuz ETF ve şirketin merkezinde bulunan Ver.di sendikasının desteği ile güç kazandı ve mücadelemiz başarıya ulaştı.”

‘Sendika Hakkına Saygı Gösterilmeli’
Pek çok ülkede sendika hakkını tanıyan DHL şirketinin, Hindistan’da sendika karşıtı bir tutum sergilemesinin kabul edilemez olduğunu belirten Başkan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Türkiye’de önümüze çıkarılan engelleri aşmak için ortaya koyduğumuz destek ve dayanışmayı bu gün de Hindistan’daki kardeşlerimiz için ortaya koymalıyız. Bu sendika karşıtı tutumu kabul etmemiz mümkün değildir. DHL işverenlerini Hindistan’daki sendikamızın ve işçilerin örgütlenme hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz. Aksi taktirde ITF,  bir eylem takvimi belirleyecektir. Biz TÜMTİS sendikası olarak Hindistan’daki DHL işçileriyle sonuna kadar dayanışma içinde olacağız. Bu mücadelenin başarıya ulaşması için desteğimiz sürecektir.”

Ver.di: DHL-Hindistan’daki Bu Duruma Sessiz Kalmayacağız
DHL-Almanya’da örgütlü Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) yöneticisi Stephan Teuscher de, geçmişte Türkiye’de de benzer sorunların yaşandığını anımsatarak; “Türkiye’deki sendikamızı ve işçileri yalnız bırakmadık. Dayanışma içinde olduk. TÜMTİS sendikası örnek bir mücadele sürdürdü. Bugün de Hindistan’daki bu durum karşısında sessiz kalmayacağız. Dünyanın her yanındaki DHL işçileriyle dayanışma içinde olacağız” diye konuştu.

ziyaret_6UNI: Birlikte Başaracağız
UNI Küresel Sendikası yöneticisi Stephan De Matteo da, “Geçmişte Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkedeki sendikalaşma mücadelesine omuz verdik ve birlikte başardık. Buradaki mücadeleyi de birlikte başarıya taşıyacağız” dedi.

Fransa, İtalya, Bahreyn, Kanada, Güney Kore, Kolombiya ile şirkettin faaliyet gösterdiği ülkelerde örgütlü bulunan sendika temsilcileri de toplantıda söz alarak dayanışma mesajını iletti.

ziyaret_4Hindistan Sendikalarından Teşekkür
Toplantıda söz alan DHL-Delhi ve DHL-Mumbay sendikası temsilcileri de Hindistan’da yoğun işsizliğin yaşandığını, ücretlerin düşük olduğunu;  emekçilerin açlık sınırının altında bir ücretle yaşamını sürdürmeye çalıştığını ifade etti.
Buna karşın işverenlerin sendika hakkını ihlal ettiğini, aylık 130 Dolar ücretle çalışan işçilerin kağıt üzerinde “şirket yöneticisi” gibi gösterilerek sendikal çalışmanın engellendiğini dile getirdi.
Sendika temsilcileri, destek ve dayanışmadan dolayı memnuniyetini dile getirdi ve tüm katılımcılara teşekkür ederek enternasyonal dayanışma duyguları ile konuşmasını tamamladılar.

ziyaret_3Delegasyondan Sendika Merkezini Ziyaret
26 ülke delegasyonu daha sonra DHL sendikasını ziyaret etti. DHL-Hindistan işçileri, coşkulu bir karşılama yaptı. İşyerindeki sorunlara değinen işçiler, kardeş sendikaların Hindistan’daki bu sorunu tüm dünya işçilerinin sorunu olarak görmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi ve ziyaretinden dolayı delegasyona teşekkür etti.