Üyesi olduğumuz Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu’nun (ITF) desteklediği “Temel Sendika Eğitimi” çalışması, İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara’da ambar, UPS ve DHL işyerinden üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirildi. Geniş katılımlı ve olukça verimli geçen eğitim çalışmalarına önümüzdeki dönem de devam edilecek.
Uluslararası boyutuyla sendikaların yapısı ve işleyişi hakkında üyelerimizin bilinçlendirilmesini amaçlayan eğitim çalışmasının ilki, 5 Aralık 2014 tarihinde, İstanbul’da; takip eden günlerde ise İzmir, Adana ve Ankara’da gerçekleştirildi.
Genel Başkanımız Kenan Öztürk, genel merkez ve şube yöneticilerimizin de katıldığı eğitim toplantılarında, ITF Tedarik Zinciri Örgütlenme Kampanyaları Koordinatörü Alen Clifford, Petrol İş sendikası Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan ile Uluslararası ilişkiler uzmanımız Göknur Marş kapsamlı birer sunum yaptı.
Hak Alma Aracı Olarak; Sendikalar
“Sendika nedir ve neden ihtiyaç duyarız? Bir sendikanın gücü nereden gelir?” soruları üzerinde duran Erhan Kaplan, çalışan her bireyin kimseden izin almadan sendikaya üye olma hakkının bulunduğunu, bu hakkın anayasal, yasal, insan hakkı ve İLO sözleşmeleri uyarınca güvence altına alındığını söyledi. Sendikaların ekonomik, sosyal ve siyasal rolüne de değinen Kaplan, hak alma aracı olan sendikanın, güvencesiz ve korumasız işçi için “koruma kalkanı” olduğunu ifade etti.
ITF Örgütlenme Koordinatörü Alen Clifford da, uluslararası boyutuyla sendikaların rolüne değindi ve ITF’in işleyişi hakkında bilgi verdi. Avrupa’da 1896 yılında, liman işkolunda yaşanan anlaşmazlık üzerine kurulan ITF’in, o günden bu yana pek çok örgütlenme kampanyasında yer aldığını kaydeden Clifford, 4 milyon 700 bin üyesiyle dünyanın 150 ülkesinde örgütlü bulunan ITF’in bugün de işçilerin ekonomik ve sosyal haklarını geliştirmek için çalışma yürüttüğünü söyledi.
UPS ve DHL kampanyalarına da değinen Clifford, sendikamızın buradaki örgütlenme başarısının dünya işçilerine ilhan verdiğini, şu anda DHL- Hindistan’da da örgütlenme çalışmasının sürdüğünü ifade etti. ITF’in 2015 yılında 10 yeni örgütlenme projesinin bulunduğu bilgisini paylaşan Clifford, ITF ve Avrupa kolu olan ETF ile TÜMTİS dayanışmasının ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde de süreceğini söyledi.
Kargolarda Örgütlenme ve Yeni Hedefler
Kargolarda örgütlenme ve sendikamızın hedeflerine ilişkin konuşma yapan Genel Başkanımız Kenan Öztürk de, sendikamızın UPS ve DHL’de örgütlenmesinin uluslararası önemde olduğunu; TÜMTİS’in bu başarısının dünyada parmakla gösterildiğini söyledi. Kargolarda sendikal örgütlenmenin yaygınlaşması için çalışmaların süreceğini belirten Başkan Öztürk, sendikamızın ITF’in DHL-Hindistan kampanyasına destek vereceğini söyledi.
Kiralık İşçilik, Özelleştirme ve Taşeronlaştırmaya Karşı Ortak Mücadele
Konuşmasının bir bölümünü ülke gündemine ayıran Genel Başkanımız Kenan Öztürk, özel istihdam büroları, kiralık işçilik, özelleştirme, taşeronlaştırma ve asgari ücret konusunda tüm sendikalar ve emek örgütlerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle, iş cinayetleriyle devam eden madenlerdeki özelleştirmelerin iptali ve kamu eliyle işletilmesi; iş cinayetlerinde sorumluluğu bulunanların yargılanması noktasında ortak mücadelenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Asgari Ücret’e Yüzde 3 Zam Kabul Edilemez
Asgari ücrette 2015 yılı için yüzde 3 önerisinin kabul edilemez olduğunu belirten Öztürk, asgari ücretin dört kişilik bir ailenin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi ve en az 1800 Lira olması konusunda konfederasyonların ortak tutum geliştirmesi gerektiğini ifade etti.
Eğitim Çalışması Sürecek
İstanbul 1 No’lu Şube Başkanımız Ersin Türkmen, İzmir Şube Başkanımız Şükrü Günseli, Adana Şube Başkanımız Halil Çekin, Ankara Şube Başkanımız Nurettin Kılıçdoğan da söz alarak, sendika içi eğitimin örgütümüzün bir ihtiyacı olduğunu belirtti; bu çalışmasından dolayı ITF ve sendika yönetimine teşekkür etti.
Eğitim çalışmalarına önümüzdeki dönem de devam edilecek.