Üyesi olduğumuz Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu’nun (ITF) desteklediği kadın üyelerimize yönelik sendika eğitimi, Gebze-Anadolu ve Avrupa yakasında örgütlü bulunduğumuz işyerlerindeki kadın üyelerimizin katılımıyla yapıldı.
Uluslararası üst kuruluşumuz ITF’in işyerinde cinsiyet ayrımcılığına dayalı sorunların tespiti ve çözüm önerileri ile kadınların sendikalara katılımı konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılmasını amaçlayan eğitim çalışması 18 Aralık 2014 tarihinde Gebze Şubemizde; 19 Aralık’ta ise Sendikamızın Fatih’te bulunan genel merkezinde yapıldı.
Eğitim çalışması, Tek Gıda İş Sendikası Teşkilatlandırma Uzmanı Neslihan Taşoluk Nakaş’ın sunumu ile gerçekleştirildi.
‘Kadın Üyelerimiz Örgütlenmemizde Önemli Rol Üstlendi’
Eğitim çalışması öncesinde Genel Başkanımız Kenan Öztürk ile MYK Üyemiz Muharrem Yıldırım birer konuşma yaptı. Genel Başkanımız Kenan Öztürk emek gündemine değindiği konuşmasında, kıdem tazminatının fona devredilmesi, özel istihdam büroları ile taşeronlaştırmanın ve esnek çalışmanın önümüzdeki dönemin temel sorunları arasında yer almaya devam edeceğini söyledi.
Kargolarda örgütlenmenin yeni işyerleriyle devam ettiğini, sendikamızın örgütsüz işyerlerinde örgütlenme çalışması yaptığını belirten Genel Başkan Öztürk, geçmişteki çalışmalarda önemli rol üstlenen kadın üyelerimizin bu çalışmaya da katılarak destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Başkan Öztürk, eğitim çalışmalarının bundan sonra da süreceğini ifade etti.
‘Taşımacılık İşkolunda Artık Kadınlar da Var’
İşkolumuzdaki genel duruma değinen MYK Üyemiz Muharrem Yıldırım da taşımacılık sektöründe bugüne kadar erkek çalışanların ağırlıkta olduğunu, bu nedenle sendikamızda kadın temsilinin düşük olduğunu belirtti. İşkolumuzda son yıllarda kadın çalışanların artış göstermesinin sendikamızın kadın üye sayısına da yansıdığını belirten Yıldırım, önümüzdeki dönemde sendikamızın bu gerçeği gözeterek adım atacağını; planlama ve hedeflerini bu doğrultuda yapacağını dile getirdi.
Yıldırım, kadın üyelerimize ‘daha fazla sorumluluk alın’ çağrısı yaptı.
Çalışma Yaşamı ve Cinsiyet Temelli Sorunlar
Konuşmaların ardından eğitim çalışmasına geçildi. Sendika Uzmanı Neslihan Taşoluk Nakaş, çalışma yaşamında kadınların karşı karşıya bulundukları sorunların yanı sıra, sendikanın yapısı, işleyişi, kadınların sendikalara katılımı ve sendikal örgütlenmedeki rolü üzerinde durdu.
Cinsiyet ayrımcılığının ve ucuz emek sömürüsünün yoğun olduğu ülkemizde sendikalaşmanın kadınlar açısından taşıdığı öneme de değinen Nakaş, çalışma yaşamında karşı karşıya bulunulan sorunların örgütlenerek aşılabileceğini vurguladı.
‘İlk Adım Önemli’
Ülkemizde kadınların sendikalara katılımı, sendika yönetimi ve karar organlarında temsilinin düşük olduğunu belirten Nakaş, sendikal alanda kadınların söz sahibi olmasında daha kapsayıcı politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Karar alma ve uygulama süreçlerinde kadın üyelerin de sorumluluk alması gerektiğini belirten Nakaş, “İlk adım çok önemlidir. Ardından diğer adımlar gelir” dedi.
‘Çocuk Bakımı ve Ev İşi Öne Geçmemeli’
Ev işi ve çocuk bakımı gibi sorumlulukların çoğunlukla sendikal alandaki sorumlulukların önüne geçtiğini belirten Nakaş, geçmişte yaşanan Novamed, TEKEL, Kent gibi grev ve direnişlerde kadınların önemli roller üstlendiklerini belirterek “Kadınlar bir yandan direnişini sürdürürken bir yandan da eş ve çocuklarını telefonla arayarak evdeki sorumluluklarını yerine getiriyordu. Evdeki sorumluluğunu eşi ve ailesi ile paylaşarak grev yerine geliyordu. Kadının yükü her yerde daha fazla ancak bu durum diğer sorumluluklarının önüne geçmemeli” diye konuştu.
Eğitim toplantısında kadın üyelerimiz de söz alarak düşünce ve beklentilerini dile getirdi.