28 Nisan İş Cinayetlerine Karşı Uluslararası Eylem Günü

 

‘28 Nisan Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü’ dolayısıyla Tüvtrük-Gebze direniş alanında yapılan basın açıklamasında iş cinayetleri protesto edildi.

tumtis_28nisan

Tüvtürk-Gebze Araç Muayene İstasyonu önünde direnişini sürdüren araç muayene işçisi üyelerimizin katılımıyla yapılan basın açıklamasına Deriteks sendikası Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan, Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve Şube Sekreteri Haydar Canpolat ve işyeri temsilcileri de katılarak destek verdi.

Açıklamayı yapan Gebze Şube Başkanımız Ali Rıza Atik, 1990 sonrasında uluslararası sendikal hareket tarafından işleri başında ölen, yaralanan, hastalanan işçileri anma amacıyla değerlendirilen 28 Nisan tarihinin, 2001 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından “Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü” olarak ilan edildiğini, 2003 yılından itibaren de dünyada çeşitli etkinliklerle anılan bir gün haline geldiğini söyledi.

İş cinayetlerine karşı mücadele ve dayanışma
“İş kazası” olarak tanımlanan ölümlerin ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğuna dikkat çekmek, iş cinayetlerinde sorumluluğu bulunanlar üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmak açısından 28 Nisan’ın önemine değinen Atik, “28 Nisan iş cinayetlerine karşı mücadele ve dayanışmayı amaçlayan bir gündür” dedi.

tumtis_2

Uluslararası eylem ve etkinlik
Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu-ITF ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu-ITUC’un bu yıl, 28 Nisan tüm dünyada çalışırken hayatını kaybeden işçileri anma gününde özellikle, “İşyerlerinde konteyner güvenliği”, “Toksit gazların temizliği” konusuna dikkat çekmek amacıyla çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleme kararı aldığını belirten Atik, eylemlerin uluslararası boyutuna dikkat çekti.

Dünyada her 15 saniyede 1 işçi çalışırken hayatını kaybediyor
 “İş cinayetlerine karşı mücadele ve dayanışma, Ostim, Davutpaşa, Soma, Ermenek, Torunlar gibi toplu iş cinayetlerinin yaşandığı ve her gün yaşanan iş cinayetleriyle adeta birer mezarlığa dönüşen ülkemizde daha bir önem kazanmaktadır” diyen Şube Başkanımız Ali Rıza Atik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“İş cinayetleri sadece işçilerin toplu olarak hayatını kaybettikleri katliamlarda kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Oysa dünyada her 15 saniyede 1 işçi çalışırken hayatını kaybediyor. İş cinayetlerinde Avrupa’da birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alan ülkemizde ise tablo daha bir içler acısı durumdadır. Ülkemizde her gün 5 ila 8 işçi evden işine gitmek için çıkıyor ve bir daha geri dönemiyor. Resmi istatistiklere göre 1943’ten beri 85 bin, gayri resmi istatistiklere göre 125 bin insan çalışırken hayatını kaybetti. 2014’te iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 1886, 2015’in ilk üç ayında ise en az 351 işçi yaşamını yitirdi.”

İş cinayetlerinin yüzde 98’i önlenebilir
Yapılan araştırmalara göre iş cinayetlerinin yüzde 98’i önlenebilir kazalar ve meslek hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini belirten Atik, “Yani iş güvenliği ve sağlığı konusunda yeterli önlemler alınmış olsaydı eğer bugün Soma’da, Ermenek’te, Davutpaşa’da ölümler olmayacaktı” dedi.

tumtis_1

Kuralsız çalışma kabul edilemez
Kar hırsı nedeniyle insan hayatının hiçe sayılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Atik konuşmasında şunları kaydetti;
“İş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması için taşeron uygulamasına son verilmeli, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gereken yasal düzenlemeler yapılarak önlemler arttırılmalıdır. İş cinayetlerinde kusuru ve ihmali bulunanlar yargılanmalıdır. İşyerlerinde düzenli denetimler yapılarak insan hayatını tehdit eden tehlikeli maddelerden arındırılmalıdır.”