Sendikamız TÜMTİS ile DERİTEKS ve TEK GIDA-İŞ üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen panelde bir araya geldi.
‘Evde, İşte, Sokakta Kadına Yönelik Şiddete Son’ başlığıyla DERİTEKS Sendikası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, kadına yönelik şiddetin toplumsal ve ekonomik boyutları ile psikolojik sonuçları üzerinde duruldu.
25 Kasım Tarihsel Önemi
Kadına yönelik şiddet biçimleri ve şiddetle mücadele yöntemlerinin ele alındığı panelin açılış konuşmasını yapan DERİTEKS sendikasından Tülin Çelik, 25 Kasım’ın tarihsel önemine değindi ve 25 Kasım’ın, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde, diktatörlük rejimine karşı mücadele verdikleri sırada vahşice öldürülen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeşin mücadelesiyle simgeleşen bir gün olduğunu dile getirdi.
Şiddetin Psikolojik Boyutu
‘Şiddetin Psikolojik Sonuçları, Şiddet ve Ruh Sağlığı’ konulu bölümde sunum yapan Psikolog Seçkin Bardakçı da, şiddetin psikolojik boyutuna değindi. Türkiye’de kadınların yüzde 38’inin yaşamının bir döneminde şiddete maruz kaldığını belirten Bardakçı, özellikle aile içi şiddettin saklı tutulmasından dolayı bilinenden daha fazla olduğuna vurgu yaptı.
Şiddet Biçimleri ve Mücadele Yöntemleri
Av. Özlem Ayata da, şiddettin toplumsal ve ekonomik boyutlarına dikkat çekerek yasal koruma ve hukuki süreçler hakkında bilgi verdi. Kadına yönelik şiddetin sistematik dolayısıyla toplumsal bir sorun olduğunu belirten Ayata, şiddetin önüne geçilmesinin toplumsal bilinçlenme ve eğitimle mümkün olabileceğini vurguladı. Ayata örgütlenmenin de, şiddete karşı farkındalık oluşturma ve şiddetle baş etmede önemli rol oynadığına vurgu yaptı.