İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs tüm dünyada kutlandı. Bu yıl öne çıkan talep çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi oldu.
ALMANYA: Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla bu yıl “Dayanışma Zamanı” sloganıyla yapılan 1 Mayıs gösterilerine 400 bine yakın emekçi katıldı. Stuttgart’taki merkezi mitingde, Almanya’ya gelen sığınmacılarla dayanışma, daha fazla ücret, insanca çalışma koşulları, ırkçılığa karşı mücadele talepleri öne çıktı. Krefeld’de yapılan 1 Mayıs etkinliğine ise kamu çalışanları yoğunlukta katıldı. Bir gün önce TİS sözleşmesi imzalayan Ver.di sendikası güçlü katılım gösterdi.
FRANSA: Son zamanlarda Çalışma Yasası Reformu’na karşı işçilerin genel grev ve gösterilerine sahne olan Fransa’da son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı yaşandı. 2009’dan bu yana ilk kez ülkenin dört büyük sendika konfederasyonu CGT, FO, Solidaire ve FSU, reforma karşı birlikte aynı kortejde yürüme kararı aldı. Yürüyüşte, hükümetin sert reform tasarısını geri çekmesi istendi. Gösteriler sırasında güvenlik güçleriyle zaman zaman sert çatışmalar yaşandı.
RUSYA: Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına 100 binin üzerinde kişi katıldı. Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu’nun organize ettiği kutlamalara siyasi partiler de destek verdi.
BANGLADEŞ: Son yıllardaki iş cinayetlerinde binlerce işçinin can verdiği tekstil cehennemi Bangladeş’te başkent Daka’da sokağa çıkan işçiler, insanca çalışma koşulları istedi. Talepler arasında ücretlerin yaşanabilecek düzeye çıkartılması, işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması ve sanayi sektöründe sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması vardı.
KAMBOÇYA: Başkent Phnom Penh’de işçiciler ücret zammı ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle 1 Mayıs’ı kutladı. Tekstil ve ayakkabı işçilerinin ağırlıklı olarak katıldığı yürüyüş Ulusal Meclis’e kadar sürdü. Yapılan konuşmalarda, tekstil ve ayakkabı işçileri için asgari ücretin aylık 207 dolara çıkartması çağrısı yapıldı. Asya ülkesi Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi çalışıyor ve asgari ücret 140 dolar kadar.
GÜNEY KORE: On binlerce işçi, hükümetin çalışma yaşamında esneklik öngören tasarısına karşı ve asgari ücretin arttırılması talebiyle başkent Seul’da sokaklara çıktı. Belediye binası önünde yapılan gösteriye 30 bin işçi katıldı. Yeni tasarının işten atmaları kolaylaştıracağını söyleyen işçiler, tasarıya karşı mücadele çağrısı yaptı ve saatlik asgari ücretin 6 dolardan 8,73 dolara yükselmesini istedi.
ENDONEZYA: Endonezya’da işçiler iyi bir ücret iyi bir yaşam talebiyle 1 Mayıs’ı kutladı. Başkent Cakarta’daki 1 Mayıs yürüyüşünde on binlerce işçi asgari ücretin yükseltmesini, iş ve sağlık güvencesi talep etti. Ülkede 111 milyon işçi var ancak bunlardan yarısı oldukça kötü koşullarda çalışıyor.
KÜBA: Küba Havana’da yüzbinlerce kişi “Küba Halkı Yenilmeyecek” pankartı ile sokağa çıktı. Ellerinde bayrak ve pankartlarla Plaza de la Revolution’a yürüyen coşkulu kalabalığa hitap eden Küba Merkez İşçi Sendikası Genel Sekreteri, Küba’nın anti-emperyalist fikirlere sarsılmaz bağlılığını sürdüreceğini açıkladı.
TAYVAN: Başkent Taipei’de sendikalar ve emek örgütleri iş saatlerinin kısaltılması ve ücretlerin yükseltilmesi talebiyle 1 Mayıs’ı kutladılar. Tayvanlı emekçiler, Çin ile kurulan ekonomik ilişkilerin küçük bir kesime büyük çıkarlar sağlarken emekçilere yoksulluktan başka bir şey getirmediğini dile getiriyorlar. 1 Mayıs gösterilerinde artan yoksulluğa tepki vardı.