ANKARA ŞUBEMİZİN 14 YÖNETİCİ VE ÜYESİ HAKKINDA KESİNLEŞEN HAPİS CEZALARINA İLİŞKİN TEPKİLER SÜRÜYOR!

ankara sube_1Ankara Şubemizin 14 yönetici ve üyesinin Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 1 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması ve kararın Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Bağlı bulunduğumuz Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu-ITF konuya ilişkin bir açıklama yayımlayarak uluslararası hukuka aykırı olan bu kararın iptalini talep etti. TÜRK-İŞ ve bağlı sendikalardan BELEDİYE-İŞ, ŞEKER-İŞ, BASIN-İŞ, KRİSTAL-İŞ ve DERİTEKS ile LİMAN-İŞ sendikaları da yayımladıkları mesaj ile kararın yenilenmesini ve tarafsız, adil bir yargılama yolunun açılmasını talep etmişlerdir.

Bağlı bulunduğumuz Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu-ITF’in 13 Mart 2017 tarihinde yayımladığı mesaj şöyle olmuştur;

itf_logo_11ITF, TÜRKİYE’DE SENDİKACILARA VERİLEN HAPİS CEZALARINI PROTESTO EDİYOR!

ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) Türkiye’de 14 sendikacının hapis cezasına çarptırılmasını Türk hükümetinin sendikacılık karşıtı yaklaşımlarının bir örneği olarak nitelendirmekte ve 14 sendikacının koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etmektedir.

ITF Genel Başkanı Paddy Crumlin ve Genel Sekreter Steve Cotton, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdıkları mektupta şunları dile getirmiştir:

Türkiye’de bağımsız ve demokratik sendikacılığı bitirme girişimine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu girişimlerden biri ITF üyesi TÜMTİS’in Ankara şubesinden 14 kişiyi hedef almıştır. Bu 14 kişi, sendikanın örgütlenme çalışması yürüttüğü bir lojistik şirketinin şikâyeti nedeniyle 2007 yılında yapılan bir gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınarak tutuklanmış, 2012’de ise bildiğiniz gibi hapis cezası almışlardır.

TÜMTİS ve ITF verilen kararla ilgili temyize başvurmuştur ancak uluslararası protestolara ve hukuki süreçte yapılan yanlışlara rağmen -aynı zamanda uluslararası hukuka aykırı olarak- verilen cezalar Yargıtay tarafından onanmıştır.

ITF olarak meslektaşlarımıza verilen bu siyasi güdümlü cezaların bozulmasını talep ediyoruz.

Hükümetinizi, TÜMTİS Ankara Şubesi üye ve yöneticilerinin kurban edilmesine karşı yükselen uluslararası protestoyu ve daha önce “uzun tutukluluk” nedeniyle 14 kişinin yaşadığı hak ihlali ile ilgili olarak tazminat kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni dinlemeye çağırıyor; Nurettin Kılıçdoğan, Hüseyin Babayiğit, Süleyman Demirtaş, Serdal Cenikli, Cihan Türe, Atilla Yılmaz, Selahattin Demir, İhsan Sezer, Metin Eroğlu, Candan Genç, Binali Güney, Halil Keten, Satılmış Öztürk ve Erkan Aydoğan’a verilen ve sendikal faaliyeti engelleyen hapis cezalarını geri çekmenizi talep ediyoruz.

ITF ayrıca, kararın yenilenmesi talebiyle LabourStart web-sitesinde imza kampanyası başlatmıştır. Kampanyaya bu linkten erişilebilir; https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=3367