İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ

301 maden emekçisinin, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür Ocağı’nda meydana gelen facia sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden tam üç yıl geçti. Soma Maden Faciası’nın kurbanları, BAOB Yerleşkesi Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda anıldı.

soma_2

Maden faciasının üçüncü yıl dönümünde Bursa İş Cinayetlerini Durduralım Platformu tarafından düzenlenen anma etkinliğine, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, sendikaların temsilcileri katıldı.

Açıklamayı, Bursa İş Cinayetlerini Durduralım Platformu adına Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Bursa Şubesi Başkanı Özdemir Aslan yaptı. Aslan “iş cinayetlerini kader ve fıtrat olarak değerlendiren anlayış son bulmadan, bu ve benzeri, adeta geliyorum diyen faciaları engellemek mümkün değildir. Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise hala kamuoyu önünde hesap vermemiştir” ifadelerini kullandı.

ozdemir_1Soma faciası sonrası, tepkileri azaltmak için suçlu ve kurban arama süreci başlatıldığını, kazanın akabinde Başsavcının, “gözaltına alacağımız herkes işçilerle birlikte öldü” beyanı ile ölen mühendisleri işaret etmiş olmasını, sistemin yaratmış olduğu bu facianın, sadece birkaç mühendise yüklenerek çözümlenmek istenilmesi ve sistemden kaynaklı sorunların örtülmek istenilmesinden kaynaklanmakta olduğunu belirten Aslan, açıklamaya şöyle devam etti:

“15 Temmuz sonrasında ortaya atılan “Sabotaj” iddiaları ise insan aklı ile açıkça alay etmektedir. Dava sürecinin bulanıklaştırılması için yapılan girişimler, gerçek faillerden hesap sorulmasının önüne geçmek ve katliamın esas sorumlarının bulunmasını engellemektir. Bilimsel ve teknik veriler göstermektedir ki, katliamın sebebi yeterli ve gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Ocaktaki yangın eski imalat panolarında bırakılan kömürlerin oksijenle temas etmesi sonucu içten içe yanması biçiminde gerçekleşmiştir. Bu yarım yanma sonucu karbon monoksit gazının ocak içinde birikmesi ve yangının uzun bir süre tespit edilemeden devam etmesi sonucu facia meydana gelmiştir. Bu yangında boşalan kızgın malzeme, galeri ekipmanlarının yanmasına neden olmuş, kömürün içeriğinden ve malzemelerin yanmasından ortaya çıkan zehirli gaz basınçla yayılarak maden emekçilerinin ölümlerine neden olmuştur. Hiç kuşku yoktur ki Soma katliamında sorumluluk sadece, yapılan tüm uyarılara karşı üretimi artırmak için tüm normları hiçe sayan şirketin değildir. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., TKİ, MİGEM, ETKB, ÇSGB ve Hükümet yaşanan tüm maden facialarında olduğu gibi sorumludurlar ve hesap vermelidirler.”

soma_1

Kaynak: Bursa’da Meydan