Gaziantep Büyükşehir Belediyesi şoförleri isyan etti: Faturalar adımıza kesiliyor. Aracın lastiği değişse biz ödüyoruz. 40 arkadaşımız da işten çıkarıldı:
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan TÜMTİS’e (Tüm Taşıma İşçileri Sendikası) üye işçileri sendikasızlaştırma girişimi devam ediyor. Belediye yönetimine yakın Hakİş’e bağlı Öz Taşıma- İş Sendikası’na zorla üye yaptırılmaya çalışıldıklarını ifade eden Gaziantep Ulaşım A.Ş. (Gaziulaş) şoförleri, şimdi de oluşturulan kaza fonuyla resmi faturaların kendi isimlerine kesildiğini ifade etti. Araçların yalnızca kaza zararlarının değil, bakım ve onarım masraflarının da kendilerine ödetildiğini belirten işçiler, “Fon aracılığıyla her birimizden kesilen ücret 100 liraydı. Şimdi aracın lastiği bile değişse fatura bizim adımıza kesiliyor” dedi. Baskı ve tehditle sendikalarını değiştirmeye zorlandıklarını ifade eden işçiler, “Sendikacılık ve muhasebeciliği bir arada yapıyorlar. Sendika hak getirmek için gelir, gasp etmek için değil. Var olan kazanımlarımızı talan ettiler” diye konuştu. Herhangi bir şikâyet için müdürün yanına bile çıkamadıklarını anlatan işçiler, kendilerinden habersiz olarak imzalanan sözleşme ile kaybettikleri tüm kazanımlarını geri istiyor.
TÜMTİS Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım’a göre, yaşananlar 2016’da belediyenin değişik şirketlerinde çalışan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçilerin, Gaziulaş bünyesine geçirilmesiyle başladı. Bu yolla Gaziulaş’taki işçi sayısının 3’e katlandığını kaydeden Yıldırım, “Hileli yollarla çoğunluğu sağlayıp, toplu iş sözleşmesi imzaladılar. İşçilerin haberi bile yoktu. 7 dönemdir sağlayabildiğimiz tüm işçi kazanımları kayboldu” dedi.
Zam yerine işten oldular
İşçiler ise, “3 yıldır zam yapmadılar. Biz zam beklerken bize danışılmadan imzalanan sözleşme çıktı karşımıza…” diye tepki gösterdiler. “Yeni sözleşme bize sorulmadı ama bedeli bize ödetiliyor. Araç masrafları ve tüm kazalardan biz sorumlu tutuluyoruz” diyen işçiler, yeni sözleşme ile kendilerine ödetilen bedellerden birinin de esnek çalışma uygulaması olduğunu dile getirdi. Toplu iş sözleşmesi ile elde edilen kazanımlarının birer birer ellerinden alındığını, kıdem tazminatlarının ve fazla mesai ücretlerini düşürüldüğünü belirten işçiler, bu uygulamalara şu ana kadar itiraz edenlerden 40’ından fazlasının işten çıkarıldığını söyledi.