İŞÇİ HAKLARINI PAZARLIK KONUSU YAPACAKLAR!

Meclis Genel Kurulu’nda ele alınan “zorunlu arabuluculuk”a sendika başkanlarından tepki geldi.

is davasi

14 milyon işçiyi yakından ilgilendiren İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen tasarıya göre, işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek.
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa dava reddedilecek.
İşçi konfederasyonları ve sendikalar da tasarıyı işverenler lehine karar çıkacağı endişesiyle eleştiriyor. Aydınlık’a konuşan sendika başkanları, “zorunlu arabuluculuk” ile işçilerin haklarının gasp edileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

‘UTANILACAK DURUM’
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel:

İş mahkemelerinin yükü fazla ancak bu mahkemelerin yerini arabuluculuk alamaz. İşçinin yargı hakkı vardır. Yargıya gitmeden önce buraya gidilecek deniyor. İşte bizim de burada endişelerimiz var. Mahkemeleri ortadan kaldırarak işçileri korumasız bırakıyorlar. Özellikle sendikasız işçileri… Bunun olumsuz sonuçları olacaktır. Zorunlu arabuluculuk düzenlemesinde sendikalar işçiler adına konuşma yapamıyor. İşçi kendini çaresizliğe itecektir. İşçileri bu dayatmalarla karşı karşıya bırakmak sosyal devlete yakışmıyor. Çözümsüzlükten çözüm üretmeye çalışıyorlar. İşçinin anayasa ile güvence altına alınmış olan hakkını alamaması utanılacak bir durum. İşçiler, mahkemenin yükü azalsın diye haklarından vazgeçmekle karşı karşıya kalabilir. Bu kabul edilemez. 

 ‘MAHKEME KAPISINI KAPATACAKLAR’
Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Cemail Bakındı:

Bu düzenleme ile işçi 500 alacaksa patron 200 diyecek ve pazarlık başlayacak. Kıdem tazminatı konusu pazarlığa dönüşecek. İşçinin hakları masada işçi ve işveren tarafı ile arabulucu arasında görüşülecek. Mutlaka işçi ile hakları konusunda pazarlık yapacaklar ve işçileri yıldırmaya çalışacaklar. Mahkemelerin yükü hafifleyecek deniliyor! İşçi hakkını alamazsa yine mahkemeye gidecek. Bu uygulamanın hiçbir fayda getireceğini düşünmüyoruz. Zorunlu olarak işçiyi sıkıştırarak mahkeme kapısını kapatacaklar. 

‘İKNA ETME MERKEZLERİ HALİNE GELECEK’
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk: 

Tasarıda işçiler adına olumlu hiçbir şey yok. Bu süreci daha da uzatmak anlamına geliyor. Arabulucular bir süre sonra işçiler için baskı aracı haline gelecek. İşçiyi var olan haklarından en azına tamah etsin diye ikna edecek bir merkez olacak. Arabulucu bu süreci daha da uzatacaktır. İşçilerin hakları gasp edilecek. Yıllarca mahkeme kapılarında sürünen işçi, şimdi önce avukat bulacak ardından arabulucu derken en son dava açılacak. Bu işverenlerin lehine bir düzenlemedir.

 Kaynak: Aydınlık