İşçi-patron uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getiren yasa tasarısının Meclis’ten geçmesinin ardından işçileri zor günler bekliyor. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasıyla Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek bu yasa uyarınca işçiler; işe iade, alacak ve tazminat gibi taleplerle patronlarına karşı dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda olacak.
Yasaya göre tarafların uzlaşmaları halinde, arabuluculuk ücreti, işçi ve patron tarafından eşit ödenecek. Bir arabulucu tarafından sonuçlandırılan anlaşmazlıklarda ilk 30 bin lira için bin 800, sonra gelen 40 bin lira için 2 bin lira ücret ödenecek. Bu ücret iki taraf arasında eşit paylaşılacak. Tarafların arabulucu huzurunda anlaşamamaları durumunda, arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatlik bölümü Hazine’den, sonraki kısmı ise yine eşit şekilde bölünerek karşılanacak.
Dolayısıyla örneğin 3 bin liralık ücret alacağı için dava açmak isteyen ve öncesinde zorunlu olarak arabulucuya başvuran işçi, bu görüşmelerde patronuyla anlaşması durumunda, 900 lira arabuluculuk ücreti ödemek zorunda. Öte yandan işçilerin bu görüşmelerde alacağının çok altında ücretlere razı edilmesi de olası. İşçi ve patron arasındaki güç ve imkân dengesizliğine dikkat çeken sendikalar, yasaya bu nedenle karşı çıkıyordu.