69 Kurumdaki Taşeron İşçisine Kadro Yok

Hükümet seçimlerde verdiği ‘herkese kadro’ sözünü tutmadı. Özel bütçeli 69 kuruluşta çalışan taşeron işçileri kadroya alınmayacak.

taseron-1

AKP Hükümeti, 2015 genel seçimlerinde “Kamuda çalışan tüm taşeron işçilerini kadroya alacağız” dedi ancak sözünde durmadı. Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklanan “taşeron düzenlemesi” beklentileri karşılamadı. Henüz kamuoyu ile taslak paylaşılmasa da hükümet yetkililerinin açıkladıklarına göre düzenleme, merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışan taşeron işçilerini kapsayacak.

 

179 KURUM KAPSAM İÇİ

Buna göre aralarında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bakanlıkların bulunduğu toplam 179 kurumda çalışan 450 bin taşeron işçisi, Devlet Memurlar Kanunu’nun 4. maddesinin (d) fıkrasında öngörülen “sürekli işçi statü”süyle yani kadrolu olarak istihdam edilecek. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olacaklar. Belediye ve il özel idarelerinde çalışan 400 bin taşeron işçisi ise il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekkülerinde (BİT) işçi olarak istihdam edilecek, kadrolu olmayacak.

 

50 BİN KİŞİYE KÖTÜ HABER

Türk-İş Konfederasyonu kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamı dışında kalan ve aralarında ÇAYKUR, TCDD, TTK, TPAO’nun bulunduğu 69 kurumda çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçisi kadroya alınmayacak. Bu kurumlarda çalışan taşeron işçilerinin çoğunun Türk-İş’e bağlı sendikalara üye olması gözlerden kaçmadı.

 

İŞTE O KURUMLAR

Son dakika değişikliği olmaması halinde şu kurumlarda çalışan taşeron işçileri kadroya alınmayacak:

 

ÇAYKUR, BOTAŞ, MKEK…

“Anadolu Ajansı T.A.Ş. Genel Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Başkanlığı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çay İşletmeleri (ÇAY-KUR) Genel Müdürlüğü, Darülaceze Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanlığı, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi, Ereğli Kömür-Havzası Amele Birliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreterliği, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanlığı, Gayrimenkul Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü, İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları, Kefalet Sandığı Başkanlığı, Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanlığı, Merkezi Kayıt Kuruluşu,

 

TCDD, TİGEM, TMO…

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü, Spor-Toto Teşkilat Başkanlığı, Sulama Birlikleri, Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü, Şeker Kurumu Başkanlığı, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiyolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.),

 

TPAO, TTK, TRT…

Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) Genel Müdürlüğü ,Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ( TEDAŞ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (TÜRK EXIMBANK) Genel Müdürlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü (TRT), Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Türkiye Uydu Haberleşme ve İşletme (TÜRKSAT) A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı, Yeniköy-Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü.”

 

Kaynak: Aydınlık