Antep Gazi Ulaş’ta 2 şoför, araçların dolum tesisinde gaz sızıntısının olduğunu belgeleyerek belediyeye bildirdikleri, 8 şoför ise haklarını aramak amacıyla dava açtıkları için işten atıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Ulaşım Hizmetleri ve Makina Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nde (Gazi-Ulaş) 21 Ocak’ta, doğalgaz ile çalışan araçların dolum tesisinde gaz sızıntısının olduğunu video ile belgeleyerek olası bir faciayı engellemek amacıyla belediye yetkililerine bildiren 2 şoför işten çıkarıldı. Toplu sözleşmelerde yer alan direksiyon zammı ödenmediği için dava açan 8 şoför de işten atıldı.
Öz Taşıma-İş işçilerin telefonlarına çıkmıyor
İşçiler, şirket yöneticilerinin kendilerini Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’ndan (TÜMTİS) istifaya zorlayarak baskı ve tehditle Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş Sendikası’na üye yaptıklarını, öte yandan Öz Taşıma-İş’in işten atılan işçilere dahi sahip çıkmadığını anlattı. İşçiler, “Öz Taşıma-İş Sendikası’nın yöneticilerine ve genel merkezine görüşme talebimizi ilettik. Defalarca aramamıza rağmen telefonlarımıza cevap vermediler. Biz de eski sendikamız olan TÜMTİS ile görüşmeye karar verdik” dedi.
‘Ödüllendirilmeleri gerekirken işten atıldılar’
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “İki şoför arkadaşımızın, olası bir faciayı önlemek amacıyla doğalgaz dolum tesisinde sızıntıyı tespit etmeleri ve bunu belgelendiriğ Watsapp ihbar hattında paylaşmaları ödüllendirilmesi gereken bir davranıştır. Çünkü şoförler araçları buradan doluma götürüyor, teslim alıyor, burada en ufak bir kıvılcımla bir felaket yaşanır. Bu videoyu çektikleri ve belediye yetkilileri ile paylaştıkları için işten çıkarıldılar” dedi.
İşçilerin iş güvencesi ortadan kaldırıldı
TÜMTİS üyesi işçilerin baskı ve tehditlerle zorla istifa ettirilerek Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş’e üye yaptırıldığını belirten Öztürk, “15 yıl önce sendikamızın Gazi-Ulaş’taki çalışmaları ve işçilerin mücadelesi ile taşeron çalışma bu işyerinde bitmişti. İşçilerin toplu sözleşme hakları ve pek çok kazanımları olmuştu. Fakat 2016 yılı içerisinde Gazi-Ulaş yöneticileri, baskı ile işçileri TÜMTİS’ten istifaya zorladı” diye konuştu.
Sendikasız olan işçilerin yine yöneticilerin baskısıyla Öz Taşıma-İş’e geçirildiklerini belirten Öztürk, şöyle devam etti: “Öz Taşıma-İş, birinci toplu sözleşmede işçilerin iş güvencelerini ortadan kaldırdı. Bizim dönemimizde disiplin kurulu kararı olmadan hiçbir işçi işten çıkarılamazdı. ‘İki işveren yöneticisi ve iki sendika temsilcisinden oluşan disiplin kurulu, ancak oybirliğiyle işçinin iş akdini feshedebilir’ maddesini kaldırdılar. Bu maddenin kaldırılması, iş güvencesi anlamında çok önemli bir kayıp.”
‘Hak aramak işçinin en doğal hakkı’
İşyerinde 8 şoförün ise toplu sözleşmede yer alan direksiyon zammı ödenmediği için dava açtığını, bu nedenle işten atıldığını kaydeden Öztürk, “Bu arkadaşlarımız dava açmadan önce defalarca şirket yetkilileriyle görüşmüş, fakat işveren tarafından bu zammın ödenmeyeceği söylenince dava açmışlar. Bu onların en doğal hakkı. Şirket yöneticileri ise önce dava açan arkadaşları davalarını geri çekmeleri için tehdit ediyorlar, sonrasında ise işten çıkarıyorlar” ifadelerini kullandı.
‘Dayanışmaya çağırıyoruz’
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk son olarak, “Gazeteniz aracılığıyla gerek Gazi-Ulaş işçileri, gerekse sendikamıza üye oldukları için işten atılan ve 5 aydır kararlılıkla direnişi sürdüren Babacanlar Kargo işçileri için Antep’teki tüm emek güçlerini dayanışmaya ve omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz. İnanıyoruz ki bu mücadele, bir şekilde başarıya ulaşacak” dedi.
Kaynak: Birgün