Türk Toraks Derneği Meslek Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Çalışma Bakanlığı bünyesinde uygulamaya konulan ‘İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi’ni eleştirdi: “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde tanımlı tıbbi meslek hastalıkları tanı sistemi olmadığı müddetçe bu sistem gerçeği yansıtmayacak. Meslek hastalıkları risk tablosu açığa çıkmayacağı gibi, bu sistem iş kazalarının bildiriminin de önünde engel teşkil edecek.”
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, “meslek hastalıklarının hızlı teşhisi” ve “iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı önlem” iddiası ile ‘İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi’ni hazırladı. Sistem, 1 Temmuz’da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlandı.
‘İşçiler kapının önüne konulacak’
Sistemi BirGün’e değerlendiren Prof. Dr. Akkurt, meslek hastalıklarıyla ilgili çalışmanın Sağlık Bakanlığı bünyesinde yürütülmesi gerektiğini belirtti: “Hastalıkların takibinden ve hastalıkların korunmasından dünyanın her yerinde olduğu gibi Sağlık Bakanlığı sorumlu olmalıdır. Bu sistem bu şekli ile ‘erken uyarı’ sistemi denilse de hekimler hastalıkları bildirdikleri an işveren o işçileri kapının önüne koymanın yollarını arayacak. Yasal olarak tanımlanmayan hastalıkları önledik demenin anlamı var mı? ILO’ya ‘bir şeyler yapıyoruz’ demekten başka hiçbir işe yaramayacak bir uygulama ile karşı karşıyayız.”
‘İş kazalarının da üstü örtülecek’
Akkurt, son yıllarda görünürlüğü artan iş kazalarının bir şekilde üstünün örtülmeye çalışıldığını da belirterek, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2017 İş Cinayetleri Raporu’na göre, en az 2 bin 6 işçi yaşamını yitirdi. 2018’in ilk 6 ayında en az 878 işçi yaşamını yitirdi. İş kazaları konusunda ciddi artış yaşandı. Çoğu kazalar ise sisteme yansımıyor. Bu sisteme yansıyanları da bir şekilde azaltacaklar. İş kazalarının da görünmesini ortadan kaldıracak bir sistem olacak. İş kazaları azalmayacak ama rakamlarda görünmesi engellenecek” dedi.
Kaynak: Birgün