Dünyanın önemli kentlerinde emekçiler sokaktaydı

İsviçre’de kadınlar, İspanya’da emekliler, Fransa’da işçiler sosyal hakları için sokaktaydı.

İsviçre’nin başkenti Bern’de binlerce kadın ayrımcılığa ve “eşit işe eşit ücret” talebi ile eşitsizliğe karşı bir araya geldi. Kadın emekçilerin sloganı, son yıllarda pek çok eylemin de sloganı haline gelen “enough (Yeter)” oldu.

UNİA sendikasının çağrısı ile başkent Bern’de bir araya gelen kadınlardan, “ücret eşitsizliğine, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa” son sesleri yükseldi. Sendika Twitter’da eylem fotoğraflarıyla yaptığı açıklamada “Yeter! 37 yıllık salyangoz hızıyla yapılan değişiklikler nedeniyle hala ücret eşitliğimiz yok” dedi.

Hükümetin verdiği rakamlara göre, İsviçre’deki kadınlar, erkeklere oranla yüzde 18,1 daha az maaş alıyor. Farklı sektörlerdeki farklı deneyim veya nitelikler hesaba katılsa bile, kadınlar erkeklerden yüzde 7,4 daha düşük ücret alıyorlar. İsviçre parlamentosunda, şirketlerin maaşlarını daha şeffaf hale getirecek düzenlemeler konuşulurken, emekçiler bu planlamanın bir parçası olmayı ve planlamanın ücret eşitsizliğini gözeterek yapılmasını talep ediyor.

“Kamuda emekli maaşları artsın”
İspanya’da da emekliler, hafta sonu kamu emeklilik maaşlarında artış talep etmek için başkent Madrid’de bir araya geldi. Kentin sokaklarında yürüyen yüzlerce emekli, İspanya’nın emeklilik sisteminin geleceği konusunda hükümeti uyardı.
İspanya’daki en büyük işçi sendikalarının da katıldığı mitingde emekçiler, eski hükümetin yüzde 0,25’inin enflasyona ayak uydurmadaki başarısızlığına da tepki gösteriyorlar. Emeklilerin sayısı arttıkça ulusal emeklilik fonuna daha fazla işçinin katılması gündeme geliyor.

‘Gelecek için sokaktan vazgeçme’
Fransa’nın Bordeaux kentinde bulunan Blanquefort’taki Ford fabrikasının kapanmasının yankıları sürüyor. Emekçiler ellerinde “geleceğimiz için sokaktan vazgeçmeyeceğiz” başlıklı bir pankart taşıdılar. Blanquefort’taki Ford otomobil üreticileri geçtiğimiz Şubat ayında 2019 için üretimin durdurulduğunu ve 900 kişinin işinden olabileceğini duyurmuş, karar üzerine binlerce işçi işten çıkarmalara ve güvencesizliğe karşı sokaklara çıkmıştı.

Kaynak: Birgün