Antep’te işten atılan Gazi Ulaş işçileri 14 aydır işsiz

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan Gazi Ulaş’ın yönetimi tarafından işten çıkarılan işçiler, anayasal haklarını kullandıklarını ve mağdur edildiklerini bir söyledi.

Antep’te 26 Temmuz 2018’de Öz Taşıma İş’ten istifa ederek Tüm Taşıma İşçileri Sendikasına (TÜMTİS) geçtiği için işten atılan 20 işçi, 14 aydır işsiz durumda. Çalışma Bakanlığının görevlendirdiği müfettiş “İşçilerin sendikal nedenlerle işten çıkarıldığını” tespit etti. Bunun üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan Gazi Ulaş’ın yönetimi tarafından işten çıkarılan işçiler, anayasal haklarını kullandıklarını ve mağdur edildiklerini ifade ederek, bir an önce işe dönmek istiyor.

“KİMDEN YANA OLDUKLARINI ANLADIK”

İşçiler, neden TÜMTİS’i tercih ettiklerini, işten atılma sürecinde maruz kaldıkları baskı ve tehditleri anlattı. İşten atılmadan önce tramvay hattında temizlik görevlisi olan Mehmet Pekdoğan, toplu sözleşme döneminde Hak-İş’in kimden yana olduğunu anladıklarını söyledi. Yapılan sözleşmede işçinin izin günü sayısının düştüğünü, ikramiye miktarının da azaldığını belirten Pekdoğan, “Ölüm izni için ayrılan süre TÜMTİS’te daha fazlaydı. TÜMTİS’in imzaladığı toplu sözleşmede kıdem tazminatı hakkı 45 gün iken Öz Taşıma İş’te bu 30 güne düştü. O da kanunda belirtilen süre zaten” dedi.

SENDİKANIN SÖZLEŞMEDEN HABERİ YOK!

Pekdoğan, Öz Taşıma İş’in imzaladığı sözleşmede “Bir işçi, üst üste bir haftadan fazla gece vardiyasında çalıştırılamaz” yazarken ben üst üste 4 hafta çalıştım. Sonra sendika yetkililerinin önüne sözleşmeyi koydum ‘ha öyle miymiş? Biz unuttuk’ dediler” diye konuştu.

“AKRABANI İŞTEN ATARIZ” TEHDİDİ

TÜMTİS’e geçtikten sonra belediye yetkilileri tarafından tehdit edildiğini aktaran Pekdoğan “Örneğin bir arkadaşımızın akrabası itfaiyede çalışıyor. Arkadaşımızı arıyorlar, ‘TÜMTİS’ten ayrılmazsan o akrabanı da işten çıkarırız’ diyorlar” sözleriyle yaşadıkları baskıyı anlattı.

İŞÇİLERİN EŞLERİ DAHİ ARANMIŞ

İşten atılmadan önce güvenlik görevlisi olduğunu söyleyen Hasan Ot, TÜMTİS’e üye olduktan sonra eşlerinin dahi aranıp Öz Taşıma İş’e geçmediği takdirde işten atılacağının söylendiğini vurguladı. 14 aydan beri işsiz olduklarını dile getiren Ot, “Bu mağduriyetimizin tek sebebi sendika tercihimizdir. Benim 3 tane kızım var evime ekmek götüremez oldum. Evim kira, kiramı ödeyemiyorum. Yetkililerden bu soruna bir an önce çözüm bulmalarını istiyorum” dedi

“HİÇBİR SORUNUMUZ ÇÖZÜLMEDİ”

İşten atılmadan önce tramvayda güvenlik görevlisi olan Uğur Kurt, Öz Taşıma İş’in hiç bir sorunu çözmediğini belirterek, “Mesai saatleri içinde ihtiyacımızı gideremiyorduk. Bir kural çıkararak joker eleman tutmuşlar sana, eleman ne zaman gelirse ihtiyacını o zaman gidereceksin. İhtiyacın varken jokeri beklemek zorundasın, joker geldiğinde ihtiyacın olmasa dahi çıkmak zorundasın” dedi. Jokerin 7-8 duraktan sorumlu olduğuna da değinen Kurt, “Sorumlu olduğu tüm güvenlik görevlilerini en az iki kez ihtiyaca çıkarabilmesi için, erkenden başlaması gerekiyor. Ben 6.30’da işe başlamışım, 6,45’te gelip ‘sen ihtiyaca çık’ diyor. Ama öyle yapmak zorunda yoksa bütün güvenliklere yetişemez” ifadelerini kullandı.

TUVALET VADEDİP CAMİYİ GÖSTERDİLER

Yine güvenlik görevlisiyken işten çıkarılan Mehmet Güzel ise Öz Taşıma İş’in vaatlerini yerine getirmediği için TÜMTİS’e geçtiğini söylerken “Kitapçığa, güvenlik görevlilerinin soyunma kabini, tuvalet gibi ihtiyaçlarının giderileceğini yazmışlar. Ama hiçbiri yok. Sendikacılara sorduğumuzda ise yakında cami var oraya git diyorlar” diye konuştu. Öz Taşıma İş’in imzaladığı sözleşmede, ‘amirin izin verdiği süreyi aşanlar hakkında tutanak tutulacağının’ yazıldığını söyleyen Güzel “Amir bize 15 dakika izin veriyor. Zaten camiye gidip gelmemiz 20 dakikayı buluyor. Hepimizin tutanağı var” dedi.

“BİZİ İŞTEN ÇIKARANLAR HUZURLU MU?”

Daha önce Gazi Ulaş bünyesinde şoförlük yapan Cemil Yılmaz, işten atılmadan önceyse bakım görevlisi olduğunu belirtti. Çözüm bulunacağını düşünerek AKP’ye de gittiklerini söyleyen Yılmaz, “Verdiğimiz çabalara rağmen hiçbiri bizi muhatap almadı. 14 aydır işsiz geziyoruz” dedi. Sendika değiştirirken yasal haklarını kullandıklarını dile getiren Yılmaz, “Biz ne yaptık da işten attılar. Ülkeyi mi sattık? Vatan hainliği mi yaptık? Bizi işten çıkaranlar evlerinde huzurlular mı acaba? İşimizi geri istiyoruz” dedi.

MÜFETTİŞ, İŞÇİLERİN SENDİKAL NEDENLERLE İŞTEN ÇIKARILDIĞINI TESPİT ETTİ

Avukat Bülent Duran, TÜMTİS’in Gazi Ulaş’ta yetkili olduğu dönemde şirketin bünyesinde 100 çalışanın bulunduğunu, 2016 yılında yetkiyi düşürmek için temizlik personellerinin, güvenliklerin şirkete dâhil edildiğini söyledi. Bu işçilerin şirkete geçerken Öz Taşıma İş’e üye olmalarının zorunlu tutulduğunu da aktaran Duran, çalışan sayısının 840’a çıktığını ve TÜMTİS’in de yetkisinin düşürüldüğünü hatırlattı. TÜMTİS’in 2016 öncesi, Gazi Ulaş işçileri adına şirketle 7 dönem toplu sözleşme imzaladığını dile getiren Duran, “TÜMTİS çok büyük mücadele vererek örgütlendi ve çok fazla baskıya maruz kaldı. TÜMTİS’in yaptığı toplu sözleşmeler, işçinin emeğiyle, mücadelesiyle kazanıldığı için güvence altındaydı. Hak-İş işçilerin inisiyatifini kırmak için getirildi” dedi.

Yaşanan işten çıkarmalar hakkında da konuşan Duran, işten atmaların hukuksuz olduğunu, işçilerin istediği sendikaya üye olmasının anayasal bir hak olduğunu söyledi. Açtıkları işe iade davasında iş mahkemelerinin, sendikal nedenle baskı yapıldığına karar verdiğini söyleyen Duran, “İş mahkemeleri bu kararı verirken, çalışma bakanlığı müfettiş görevlendirdi ve bu müfettiş de bu işçilerin, sendikal baskı yapılarak işten çıkarıldığını tespit etti. Bizim talebimiz arkadaşlarımızın işe iadesi ve sorumlular hakkında tüm soruşturmaların yapılmasıdır” diye konuştu.

“İŞÇİLERİN İRADESİ YOK SAYILDI”

TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, bir yıl önce yaşanan süreci hatırlatarak, 2018 yılında 500 işçinin Öz Taşıma İş’ten istifa edip TÜMTİS’e geçtiğini, bunun akabinde belediye yetkilileri ve Gazi Ulaş yönetimi tarafından işçilere baskı yapılıp TÜMTİS’ten istifa ettirildiğini aktardı. İstifa etmeyip, TÜMTİS’te kalan işçilerin ise işine son verildiğini söyleyen Canyurt, “Biz işçinin nerede istiyorsa orada örgütlenmesinden yanayız. O zaman da belediye yetkilileriyle konuştuk, işçilerin önüne sandık koyalım, işçiler hangi sendikayı tercih ediyorsa oraya gitsinler dedik. Ama işçilerin iradesi yok sayıldı, gece operasyonuyla arkadaşlarımız Öz Taşıma İş’e geçirildi. TÜMTİS’te kalan 20 arkadaşımız ise işten çıkarıldı” dedi. İşçilere dönük baskıların halen devam ettiğini söyleyen Canyurt, “Bir sürü insanın ekmeğiyle oynadılar. Şimdi hakkını arayan bir işçi olduğu zaman 4 tane tutanak tutup güle güle diyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel