Bursa Şubemizin “Zamlara, Vergi Adaletsizliğine, Hayat Pahalılığına Hayır. Adil Onurlu Bir Yaşam İstiyoruz” talebiyle düzenlediği basın açıklamasında vergide adaletsizliğe son verilmesi çağrısı yapıldı.
Bursa şubemizin başkan ve yöneticileri ile şubemize bağlı ambar, UPS, Aras Kargo ve DHL Express iş yerlerinden üyelerimizin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına, KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal, Tekgıda-İş Bursa şube Başkanı Zeki Ertürk, TMMOB MMO Şube Başkanı İbrahim Mart, CHP İl Sekreteri Mustafa Atabay ile Emekten Sorumlu İl Temsilcisi Ahmet Çimen’in aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütü ile siyasi parti temsilcileri destek verdi.
En adaletsiz vergi sistemi bizde
Bursa Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan, Bursa Şube Başkanımız Özdemir Aslan, ekonomik kriz, artan fiyatlar ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşam şartları zorlaşan emekçilerin, yıl sonuna doğru giderek ağırlaşan bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakıldığını, Dünyanın neredeyse en adaletsiz vergi sistemine sahip olmamız nedeniyle de ücretlerde düşüşler yaşandığını söyledi.
Emekçilerin ücretlerinin neredeyse yarısına yakınına el koyan bu adaletsiz vergi sistemine göre, açlık sınırının bile yıllık 24 bin 780 lira olduğu ülkemizde 18 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinden yüzde 15 vergi kesintisi yapıldığını aktaran Aslan, Eylül ayından itibaren asgari ücretten, açlık sınırının altında olan ücretten bile yüzde 20 vergi kesintisi yapıldığını ifade etti.
Bir ayda 729 lira ücret kaybı yaşandı
“Açlık ve yoksullukla cebelleşen milyonlarca emekçinin ücretleri artan vergi kesintisi sebebiyle daha da düşmektedir. SGK primi, işsizlik fonu, gelir vergisi, damga vergisi kesintileri ile ücretlerinin yüzde 42 buçuğunu kaybeden emekçiler, yılın ikinci yarısında artan vergi kesintisi sebebiyle daha fazla kayba uğramaktadır. Bu nedenle her yılın ikinci yarısına doğru aldıkları ücrete bağlı olarak işçilerin ücretlerinde düşüşler yaşanmaktadır. Vergi dilimi uygulaması nedeniyle Eylül ayından bu yana asgari ücretlilerin maaşları 79 lira azalmıştır. Bir asgari ücretlinin ödediği prim, fon ve vergi kesintileri toplamı aylık 729 liraya, yıllık 9 bin liraya ulaşmıştır” diyen Aslan, omzundaki vergi yükü nedeniyle tek geliri ücret olan emekçilerin giderek yoksullaştığını ifade etti.
Vergi yükü ücretlilerin sırtında
Bütün vergi yükü ücretten başka geliri olmayan emekçilerin sırtına yıkıldığını, gelir vergisi kesintisinin yanı sıra yaptığı her alış veriş için de vergi ödendiğini belirten aslan, “Biz ücretli çalışanların aldığı her 100 liranın 60-65 lirası doğrudan ya da dolaylı vergi olarak bizlerden geri alınıyor. İğneden ipliğe, elektrikten doğal gaza, ekmekten tuza, her şeye zam yapılır, açlık ve yoksulluk katlanırken, gelirimizde hiçbir artış olmazken, vergi kesintisini yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarıp maaşlarımızı düşüren bu sisteme artık dur demek, bu adaletsizliğe karşı ayağa kalkmak kaçınılmaz hale gelmiştir. İşçi ve emekçilerin taleplerine kulak tıkayan hükümet, zamlarla beli bükülen emekçilerin vergi dilimi sebebiyle azalan ücretlerine çare bulacağına yeni zam ve vergi paketi anlamına gelen Yeni Ekonomi Programı açıkladı. Biz işçi ve emekçiler için kazanılmış haklarımızın gaspı, yeni zam ve vergiler anlamına gelen, bu sefalet programına tahammülümüz yoktur. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Biz emekçiler bu adaletsizliğe artık yeter diyoruz” diye konuştu.
Az kazanandan az çok kazanandan çok alınmalı
“Vergide adaletin göstergesi; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak ne yazıkki ülkemiz en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahiptir. Öyle ki vergi adaletsizliğinde Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyoruz” diyen Aslan, emekçilerin alın terinin karşılığı olan ücretlerinin vergi yükü altında ezilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Aslan, “Adil, yaşanabilir bir ücret için; vergide adaletsizliğe derhal son verilmeli, adil bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücret üzerinde ücret alanlar içinde asgari ücret tutarı kadar kısım vergiden muaf tutulmalıdır” dedi.
KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal da bir konuşma yaparak kamu emekçilerinin durumuna dikkat çekti. Kamu emekçilerine yapılan ücret zammının yetersizliğine değinen Aksakal, emekçilerin yaşam şartlarının kötüleştiğini belirterek sorunlar etrafında dayanışma vurgusu yaptı.