Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından ihbar tazminatını tehlikeye sokacak bir düzenleme dile getirildi. TİSK, bireysel iş sözleşmelerinde 2 ay olan deneme süresinin 6 aya, toplu iş sözleşmelerinde ise 1 yıla çıkarılmasını istiyor. Böylece işveren çalışanı kovmak istediği zaman ilk 6 ay içinde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmayacak.
SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelere göre, işverenler çalışanlarının deneme süresinin uzatılmasını istiyor. Sendikalar ise düzenlemelere işçinin hakkında gasp olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
TİSK Yönetim Kurulu Başkam Özgür Burak Akkol, deneme sürelerinin uzatılması gerektiğini ifade etti. Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan işsizlikle etkin ve sürdürülebilir mücadele için esnek çalışma modellerinin yaygın uygulanmasının şart olduğunu belirten Akkol, şunları söyledi:
“Belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılmasında objektif koşul aranmamalı ve üst üste yenilenebilmesine imkan tanınmalı. Belirli süreli iş sözleşmesinin ilk defa ve/veya kümülatif süresi 24 ayı geçmemek üzere yapılması halinde objektif kriterlerin aranmamasına imkan tanınmalı. Mevcut uygulamada 2 ay olan deneme süresi bireysel iş sözleşmeleriyle 6 ay, toplu iş sözleşmeleriyle en az 12 ay olarak düzenlenebilmeli. 2 ay olan denkleştirme süresi üretimin yoğun olduğu sektörlerde ihtiyacı karşılayamayacak seviyede. Üretimin sürdürebilirliğinin sağlanması adına geliştirilen bu esnek çalışma modelinde denkleştirme süresi en az 4 aya uzatılmalı ve işçinin onayı koşulu kaldırılmak.”
Kaynak: Sözcü