Dünya Emek Mücadelesinden

NLANDİYA Grevler dalga dalga
Kâğıt fabrikalarındaki yaklaşık 9 bin işçi 27 Ocak Pazartesi günü greve gitti. Kontrplak ve kereste fabrikalarından yaklaşık 6 bin işçi greve katıldı. Orman işçilerinin grevleri iki ile üç hafta sürebilir, işçiler, ücretlerine zam yapılmasını istiyor. Finlandiya ormancılık endüstrisi yılda 13 milyar avro ihracatla ekonomide önemli bir rol oynamakta. Daha düşük üretim maliyetleri ile çalışan isveç ve Alman ormancılık endüstrilerinin rekabetiyle karşı karşıya. Diğer iki grev de aynı gün başlayacaktı, ancak Sosyal Demokrat istihdam Bakanı tarafından iki hafta ertelendi.

İNGİLTERE Güvenlikçiler 3 gün grevdeydi
Londra’nın güneybatısında kurulu St George Üniversitesi Vakıf Hastanesi’ndeki yaklaşık 25 güvenlikçi 27-29 Ocak tarihleri arasında üç günlük grev yaptı. Bu grev, 15 günlük grev programının ikinci dilimiydi. Yarım gün vergi toplanmadı Batı Londra’nın Ealing semtindeki HMRC (vergi) ofisinin International House şubesinde çalışan Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası üyeleri, öne alınan yarım günlük grevi, 29 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirdi.

İRAN Petrol işçileri eylem yaptı
Bandar Abbas imam Humeyni petrokimya kompleksindeki yüzlerce işçi, ücretlerin ödenmemesi, ikramiyelerde kesintiler ve fazla mesai ödemelerinin iptali gibi sorunlarını dile getirmek için 21 Ocak’tan itibaren birkaç gün eylem yaptı.

ZİMBABVE Başkent belediye işçileri zam istiyor
Başkent Harare Belediyesi çalışanları, şehir yöneticilerinin kendilerine yüzde 300 oranında bir zam yapmasına misilleme olarak yüzde 500 zam talep etti. Belediye, Demokratik Değişim Hareketi (MDC) tarafından yönetiliyor. MDC 1999 yılında Zimbabve Sendikalar Kongresi’nin (ZCTU) finansmanıyla, görünüşte Mugabe hükümetine karşı çıkmak için kuruldu. ABD dolarına bağlı enflasyon, dayanılır gibi değil.

GÜNEY AFRİKA Üniversitede gösteriler
420 bin öğrencisi ile Afrika’nın en büyük üniversitesi olan Güney Afrika Üniversitesi (UNISA) akademik personeli ve öğrenciler, 27 Ocak Pazartesi günü gösteri yaptı. Milli Eğitim Sağlık ve Müttefik işçiler Sendikası ve Akademik Profesyonel Personel Derneği üyeleri yüzde 9’luk bir ücret artışı ve geçici işlerde sürekli istihdam istiyor, promosyonlar ile UNISA binalarının güvenlik sorunundan yakınıyor.

LİBERYA Kauçuk fabrikasında iş yavaşlatma
Liberya’nın en büyük ikinci kauçuk şirketi olan Liberya Tarım’daki (LAC) işçiler, günlük 5,50 dolar olan ücretlerinin 10 dolara yükseltilmesi için geçen hafta iş yavaşlatma eylemi yaptı.

MALİ Belediye işçileri zam istiyor
Lilongwe belediyesi işçileri, ücretlerine yüzde 20 zam için grev yaptı, işçiler Merkez Bankası ile Parlamento binası arasındaki ana caddeyi, taş ve ağaç kütükleri, ateşe verdikleri lastiklerle trafiğe kapattı. Bir hafta süren grev, etkili oldu.

HİNDİSTAN İşçiler sendika hakkı istiyor
Kolar kentinde kurulu Narasapura Sanayi Bölgesi’ndeki Exedy Clutch India’da çalışan montaj hattı işçileri, sendika hakkı için 25 Ocak’ta gösteri yaptı, işçiler, yönetimi genç işçilerin meşru sendika haklarını tanımadıkları için suçluyor, işçilerin yüzde 50’den fazlası taşeron işçisi ve sendikaları yok. İşçiler özelleştirmeye karşı Brihanmumbai (Mumbai) Belediye Şirketi (BMC) tarafından yönetilen Brihanmumbai Elektrik ve Ulaşımdaki (BEST) yüzlerce işçi 27 Ocak Pazartesi günü Dadar kentinde düzenledikleri gösteriyle özelleştirmeye karşı çıktı.

Kaynak: Birgün