Yargıtay tacize uğrayan çalışanın hakkını verdi, örnek karara imza attı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalıştığı otelde yeterli güvenlik önlemi alınmadığı için yabancı müşterinin iki defa tacizine maruz kalan kadının iş akdini feshetmesinde haklı olduğuna karar vererek işverenin kadın çalışana kıdem tazminatı ödemesine hükmetti. Kararda, İşverenler tacizin önlenmesinde duyarlı davranmak tacizi engelleyici, mağdurun çekinmeden şikâyetçi olabileceği ortamı sağlamak için gerekli tedbirleri almak, iddiaları ciddiyetle soruşturup gerekli yaptırımları uygulamak zorundadır denildi.
Kararda, “Her alanda çalışma hayatına atılan, her kademede başarı ile yer alan kadın isçilerimizin çalışma yaşamındaki en büyük engel işin fiili, fiziki zorlukları değil, işyerinde, iş hayatında karşılaştıkları, muhatap oldukları cinsel tacizlerdir” değerlendirmesi yapıldı.
Kadın şikâyet edebilmeli
İşyerinde cinsel tacizin önlenmesinin yolunun, taciz mağdurunun herhangi bir aşağılamaya maruz kalmadan karşı çıkabilmesini, tacizde bulunanı şikâyet edebilmesini sağlayacak ortamın sağlanmasından, taciz failinin ise gerekli yaptırımlara maruz kalacağını bilmesinden geçtiği vurgulanan kararda, şu çarpıcı ifadeler kullanıldı: “İşverenler bu konuda duyarlı davranmak, tacizi engelleyici, mağdurun çekinmeden şikâyetçi olabileceği ortamı sağlamak için gerekti tedbirleri almak, iddiaları ciddiyetle soruşturup gerekli yaptırımları uygulamak zorundadır. Cinsel taciz eyleminin yapısı gereği ardında delil bulunması her zaman mümkün olmayabilir.”