Dünya Emek Mücadelesinden

HİNDİSTAN Sözleşmeli işçiler grevde
BİHAR eyaletindeki Patna Belediye Şirketi’nde çalışan binlerce sözleşmeli sağlık emekçisi, 21 maddelik talepleri için 3 Şubattan beri grev yapıyor ve kadroya geçmek istiyor. Greve yaklaşık 5 bin emekçi katılıyor. Emekçilerin birçoğu 10 yıldan fazla bir süredir kadro bekliyor.

 

Öğle yemeği işçileri süresiz iş bıraktı
Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinde Öğle Yemeği işçileri Sendikası’na üye binlerce işçi, 120 milyon çocuğu besliyor. Hemen hepsi ayda bin rupi (14 $) ücretle çalıştırılan kadın işçiler, 21 Ocak’ta iki günlük bir grevin ardından 3 Şubat Pazartesi günü 12 maddede topladıkları taleplerini dile getirmek için süresiz iş bıraktı, işçiler, her ayın beşinde eylem yaparak ücretlerinin ödenmesini, kadrolu işçiler gibi emeklilik hakları olmasını istiyor.

 

Hayat Sigortası Kurumu özelleştirilmesin!
Hükümetin Hayat Sigortası Kurumu’nu (LIC) özelleştirmesine işçiler karşı çıkıyor. Kurumun yüzde 90 hissesine sahip üç farklı sendikanın üyeleri, bir saatliğine iş bıraktı ve 3 Şubat’ta öğle yemeğini boykot etti. LİC’in Hindistan’da 2 bin 48 şubesi, 114 bölüm ofisi ve 8 bölge ofisi var.

 

PAKİSTAN Emekli işçiler 7 yıldır maaş bekliyor
Karaçi’deki devlete ait Pakistan Steel Milisten (PSM) emekli yüzlerce işçi 31 Ocak’ta, 2013’ten bu yana bekleyen emekli maaşlarının ödenmesini talep etmek için gösteri düzenledi. 6 binden fazla emekli işçi aynı durumda.

 

MYANMAR Tekstil işçilerinden işten çıkarmalara tepki
Yaklaşık 15 binden fazla tekstil işçisi, Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’da, 2 Şubat’taki bir yürüyüş yaparak toplu işçi çıkarmaları protesto etti. Tahkim Konseyi, Thong Thai Tekstilde işten çıkartılan 260 işçinin geri dönmesine karar vermiş, işveren karara uymamıştı.

 

MEKSİKA Üniversite emekçilerinin grevi başladı
Oaxaca’daki Benito Juârez Özerk Üniversitesinde (UABJO) çalışan işçiler, üyesi oldukları UABJO işçi ve Çalışan Sendikası (STEUABJO) tarafından dile getirilen taleplerine üniversite yönetiminin doyurucu yanıt vermemesi üzerine 1 Şubat’ta greve başladı. STEUABJO; yüzde 20’lik bir zam yapılmasını, maaşların listelenmesini, toplusözleşme ihlallerinin önlenmesini, tüm çalışanların sendikalı olmasını, emeklilik hakkının verilmesini ve 2018’e kadar gecikmiş ücretlerin hemen ödenmesi istiyor.

 

ARJANTİN Şehirlerarası ulaşım sürücüleri greve gitti
Cördoba eyaletindeki Automotor Taşımacılık Endüstrisi işçileri Sendikası (AOİTA), 7 Şubat’ta gece yarısından itibaren greve başladı. Sürücüler, Ulaştırma işletmeleri Federasyonu’nun (FETAP) ücretlerini ödemesini istiyor.

 

VENEZUELA Elektrik işçileri eylemde
Venezuela’nın kuzeybatısındaki Barquisimeto’da, devlete ait elektrik firmasında çalışan işçiler, düşük ücretlere ve toplu sözleşmede sağlanan hakların ortadan kaldırılmak istenmesine karşı 4 Şubat’ta bir protesto düzenledi. Protestocular ana caddede trafiği bir süreliğine engelledi. Sendika yetkilileri protestoları sürdüreceklerini ve ulusal düzeyde eylem çağrısında bulunacaklarını söyledi.

 

KANADA Akademisyenler ve kütüphaneciler grevde
New Brunsvvick Mount Allison Üniversitesinde çalışan toplam 200 tam ve yarı zamanlı öğretim üyesi ile kütüphaneci, geçen hafta ücret artışı ve iş güvenliği talebiyle birlikte greve gitti. 2 bin 200 öğrenci grevden etkilendi. Mount Allison’da altı yıl sonra ikinci kez grev yapılıyor.

Kaynak: Birgün