İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) temmuz ayı raporunu açıkladı. Rapora göre temmuzda en az 164 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İSİG Meclisi’nin yüzde 88’ini ulusal basından; yüzde 12’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan topladığı bilgilerle hazırladığı raporlara göre bu yılın ilk altı ayında bin 98 işçi yaşamını yitirdi.
YEDİ ÇOCUK İŞÇİ ÖLDÜ
İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerle ilgili ayrıntılar şöyle:
■ 164 emekçinin 14o’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
■ Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 161’i erkek işçi.
■ Yaşamını yitiren işçilerin yedisi çocuk.
■ Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 51 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş.
■ 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerden 5’i Suriyeli ve ı’i Afganistanlı.
■ Ölen işçilerin sadece 7’si sendikalı.
İş cinayetlerinin illere göre dağılımı şu şekilde:
“11 ölüm Sakarya’da; 9 ölüm İstanbul’da; 8’er ölüm Bursa ve Kocaeli’de; 7’şer ölüm Mersin ve Zonguldak’ta; 6’şar ölüm İzmir, Kahramanmaraş ve Samsun’da; 5’er ölüm Antalya, Gaziantep ve Manisa’da; 4’er ölüm Kastamonu, Muğla ve Tekirdağ’da; 3’er ölüm Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli ve Diyarbakır’da; 2’şer ölüm Adana, Ağrı, Bolu, Çanakkale, Çorum, Edirne, Gümüşhane, Karabük, Konya, Mardin, Osmaniye, Şanlıurfa ve Cezayir’de; ı’er ölüm Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İsparta, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Trabzon, Uşak, Van ve Yunanistan’da yaşandı.”
DARDANEL’E DİKKAT
İSİG Meclisi’nin yaptığı açıklamada Vestel ve Dardanel’in skandal çalışma koşullarına da değinildi. Açıklamada Dardanel’de, Vestel’de, diğer şantiyelerde, tekstil fabrikalarında, kargo firmaları işçi sınıfına karşı işlenen suçlar olarak niteleyerek, “MÜSİAD tarafından dile getirilen “kapalı devre çalışma sistemi” Dardanel’de fiilen hayata geçirildi. İl Hıfzısıhha Kurulu üretime ara verilmesi kararını vermesi gerekirken çalışmanın devamına ve işçilerin gösterilen yerde konaklamasına karar veriyor. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay’m “Bir tarafta halk sağlığı, bir tarafta bayram öncesi işsiz kalacak insanlar vardı. Çok düşünemeden, yoğunluk içerisinde bir karar almak zorunda kaldık” demesi işçi sınıfına sunulan seçenekleri özetlemektedir” denildi.
Kaynak: Birgün