Covid-19 salgını işçi kırımı yarattı

Sağlığı ve iş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, ağustos ayında en az 208 işçi hayatını kaybetti. Covid-19, ölüm nedenleri arasında ilk sıraya yerleşti. Geçen ay ölen her 4 işçiden biri, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk sekiz ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise bin 306’ya ulaştı.

Ağustos ayında en az 208, bu yılın ilk 8 ayında ise en az bin 306 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Geçen ay hayatını kaybeden her 4 işçiden biri, Covid-19 nedeniyle can verdi İŞ cinayetleri hız kesmiyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, ağustos ayında en az 208 işçi hayatını kaybetti. Covid-19, ölüm nedenleri arasında ilk sıraya yerleşti. Geçen ay ölen her 4 işçiden biri, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk sekiz ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise bin 306’e ulaştı. Rapora göre;

■ Geçen ay ölen 208 emekçinin 172’si işçi veya memurdu.

■ Ölenlerin 16’sı kadm, 192’si erkek işçiydi. Kadm işçi cinayetleri tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler işkollarında gerçekleşti.

■ En az 7 çocuk işçi can verdi. Bu çocuklar tarım ve metal işkollarında çalışıyordu.

■ Ölen işçilerden 6ı’i, 51 yaş ve üstündeydi.

■ Geçen ay 12 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 9’u Suriyeliydi.

■ Hayatını kaybeden işçilerin yalnızca 3’ü sendikalıydı.

EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ TARIMDA

Ağustosta en çok işçi ölümü tarım, inşaat, ticaret/büro ve sağlık işkollarında meydana geldi. İşçilerin ölüm nedenleri arasında Covid-19 ilk sırada yer aldı. Ağustosta her dört işçiden biri Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Virüs dışında en çok görülen ölüm nedenleri ise trafik/ servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, elektrik çarpması, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet olarak sıralandı. Manisa, 13 ölümle en çok iş cinayetinin yaşandığı il oldu. Manisa’yı n’er ölümle Samsun ve Urfa, ıo’ar ölümle Ankara ve İstanbul izledi.

Kaynak: Birgün