İşverenin tazminat oyunu yargıdan döndü

Yaşamını yitiren işçinin ailesine miras kalan haklarını vermemek için, işçinin yüz kızartıcı nedenden dolayı atıldığını dair iki ayrı işten çıkış belgesi düzenleyen işverenin oyununu Yargıtay bozdu.

Yüksek Mahkeme, ölen işçinin ailesine kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, işverenin fesih sahteciliğini ortaya çıkardı. Yaşamını yitiren işçinin ailesi kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve asgari geçim indirimini istedi. Davalı şirket sahibi ise iş sözleşmesine ölüm nedeni ile değil murisin (miras bırakan) fabrikada çalışan diğer bir işçi ile gönül ilişkisi içine girmesi, bu olayın fabrikada ciddi dedikodulara neden olması ve çalışma düzeninin bozulması nedeni ile haklı sebeple işine son verildiğini belirterek davanın düşmesini istedi. Davayı, Yargıtay’a taşıyan ailenin talebi doğrultusunda yapılan incelemede, işverenin iki ayrı ölüm belgesi düzenlediği anlaşıldı. Birinci belgede iş akdinin sonlanmasını ölüm olarak belirtilirken, ikinci çıkış ise işten “çıkış kodu 29” olarak gösterildi. Söz konusu kod yüz kızartıcı nedenlerden ötürü haklı fesihlerde kullanılıyor.
Yargıtay 22. Dairesi, ailenin talebini haklı buldu. Dairenin kararında, “Her ne kadar muris hakkında işyerinde yaşadığı gönül ilişkisi sebebi ile bir soruşturma yürütülmekte ise de söz konusu soruşturma bitirilmeden murisin öldüğü ve sözleşmenin ölüm ile son bulduğu kanaatine varılmıştır. Davalı işveren tarafından verilen ilk çıkış bildirgesi de bu durumu desteklemektedir. Hal böyle iken davacıların kıdem tazminatı talebinin kabulü gerektiği halde reddine karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oybirliği ile karar verildi” denildi.
Kaynak: Cumhuriyet