81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı; Kölelik yasası geri çekilsin

istanbul

“İstihdam paketi” adı altında geçtiğimiz hafta Meclis gündemine getirilen torba kanun teklifine ilişkin Türk-İş konfederasyonumuzun aldığı karar doğrultusunda 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı.

25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere “istihdam kolaylığı sağlayacağı” iddia edilen düzenleme ile belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşacağı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel güvencelerinin ortadan kalkacağı belirtilen açıklamada, “Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz” denildi.

81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamalarında güvencesizliği, esnekliği ve sendikasızlığı getiren yasa tasarısının geri çekilmesi istendi.

İstanbul

İSTANBUL’DA KİTLESEL AÇIKLAMA

İstanbul’da Türk-İş Marmara Bölge temsilciliği önünde sendikamızın da aralarında bulunduğu Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasına Genel Eğitim Sekreterimiz ve İstanbul 1 No’lu Şube Başkanımız Ersin Türkmen ile Gebze şube yöneticilerimiz, ambarlar, kargo ve taşımacılık işyerlerinden üyelerimizle katıldık. İnönü Caddesi’nde bir araya gelerek Türk-İş temsilciliğinin bulunduğu sokağa sloganlar eşliğinde gelen kortejimiz “Kıdem tazminatını, iş güvencesini, emeklilik hakkını ortadan kaldıran kölelik yasasına hayır” yazılı pankartı taşıdı.

Burada bir açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, esnek ve güvencesiz çalışmayı getiren tasarının geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Salgın günlerinde dahi üretime ara vermeden çalışmaya devam eden işçilerin haklarının böylesi düzenlemelerle budanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Uyar, sağlık risklerine rağmen alın teri dökmekten geri durmayan başta kargo işçileri olmak üzere tüm çalışanları alkışlamaya davet etti.

ADANA

Adana’da Türk-İş 4. bölge önünde sendikamızın da aralarında bulunduğu Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Türk-İş 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar okudu.
Adana Şube Başkanımız Halil Çekin ile şube yöneticilerimizin yanı sıra ambar ve kargo işyerlerinden üyelerimizin katılımıyla açıklamada yerimizi aldık.

ANKARA

Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında ortak metni Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin okudu.
Ankara Şube Başkanımız Haydar Arslan ile şube yöneticilerimiz, ambarlar ve UPS Kargo işyerinden üyelerimizle açıklamaya katıldık.

BURSA

Bursa’da Türk Metal tesisleri önünde basın açıklaması yapıldı. Ortak metni Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer okudu.
Basın açıklamasına Bursa Şube Başkanımız Özdemir Aslan ile şube yöneticilerimiz, ambarlar, Aras Kargo ve UPS Kargo işyeri temsilcileri ve üyelerimizle katıldık.

GAZİANTEP

Gaziantep’te Demiryol-İş sendikası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Türk-İş il temsilcisi Mehmet Akif Sarıca okudu. G. Antep Şube Sekreterimiz Mahmut Canyurt ile şube yöneticilerimizin yanı sıra kargo ve ambar işyeri temsilcilerimizle açıklamada yerimizi aldık.

İZMİR

İzmir’de basın açıklaması sendikamızın da aralarında bulunduğu Türk-İş’e bağlı şubelerin katılımı ile Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği önünde yapıldı. Ortak açıklama Teksif Şube Başkanı Faruk Aksoy tarafından okundu.

Burada bir konuşma yapan Şube Başkanımız Şükrü Günseli, darp sonucu yaşamını yitiren MNG kargo işçisi M. Ali İbin’in maruz kaldığı şiddet ile kargo ve kurye işçilerinin sorunlarına değindi. Günseli, hakları için mücadele veren maden işçilerinin de mücadelesini selamladı.

Basın açıklaması müzik dinletisi ile sona erdi.

MERSİN

Mersin’de Türk- İş il temsilciliği önünde yapılan açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikalar ile birlikte DİSK ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni kurum temsilcileri katıldı.
Mersin Şube başkanımız Savaş Gürkan ile şube yöneticilerimiz, Aras Kargo, ambar ve TÜVTÜRK işyeri temsilcileri ve üyelerimizle basın açıklamasına katıldık.

Yanıtımız çok açıktır…

Türkiye genelinde aynı anda düzenlenen eylemlerde Türk-İş konfederasyonumuzun bildirisi okundu. Bildiride şöyle denildi;

“Değerli basın mensupları,

Değerli arkadaşlar,

Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifi ile bizlerin yıllardan beri karşı durduğu esnekleşme ve güvensizleştirme konuları tekrar gündeme geldi.

“İstihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir.

25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere “istihdam kolaylığı sağlayacağı” iddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üstü olmasına neden olacaktır.

Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz.

İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor.

İşsizlik Sigortası Fonu, işvereni teşvik fonuna dönüşmüştür. Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır.

Türk-İş yıllardan beri, esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir.

Salgın koşulları fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız yaptırmayacağız!

Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politika kayıt dışı çalışmayı önlemektir.

Ülke ekonomisi ve işçiler, kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir.

Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır.

Kayıt dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır.

Arkadaşlar,

Salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz,

İstihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez!

İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz!

Sosyal diyaloğun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz!

İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilmez!

TBMM’deki söz konusu düzenleme “işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme” düzenlemesidir!

Bugün rüzgâr eken yarın fırtına biçecektir!

İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt nettir: Mücadele mücadele mücadele!”

Yaşasın Türk-İş

Yaşasın Ekmek Barış Özgürlük Mücadelemiz!”