NİSANDA 249 İŞÇİ CAN VERDİ

 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin raporuna göre yüzde 53’ü kovid-19 nedeniyle olmak üzere nisan ayında 249 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Pandemi sürecinde kısıtlamalardan muaf tutulan işçiler alınmayan önlemlerin bedelini canlarıyla ödedi. İSİG Meclisinin verilerine göre nisan ayında en az 249, yılın ilk dört ayında 735 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Ölümler en çok ticaret/ büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, konaklama, metal, güvenlik ve madencilik iş kollarında gerçekleşti.

En fazla ölüm nedenleri kovid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme,1 boğulma, patlama/yanma ve intihar. 8 çocuk işçi yaşamını yitirirken, 65 yaş üstü 18 işçi hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi hazırladığı raporda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

■ İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronların Kod 29 gibi yollarla işçileri işten çıkarması, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin dayatması yasaklansın. Çalışma saatleri, ücretler ve haklarda bir kayıp olmaksızın en çok günlük 6 saat olacak biçimde sınırlandırılsın.

■ Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere (ve halka) ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları ve temaslı takibi yoğunlaştırılsın ve işyerlerinin denetimi yapılsın.

■ Alınan karar ve tedbirlerin kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde de uygulanması ve yaptırımı sağlansın. | Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebilir hale getirilsin. Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın. Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinaya alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.

■ Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleştirilsin. İlaç şirketlerinin kârı değil, kamu yararı düşünülsün. Halk sağlığı için aşılarda patent hakkı kaldırılsın. 

Kaynak: Günlük Evrensel